Zappa, controversieel componist

Peter Sijnke (1951) is historicus en was als archivaris verbonden aan het Zeeuws Archief. Hij schreef over de geschiedenis van Middelburg en Zeeland. Minder bekend is dat hij regelmatig publiceert over de geschiedenis van de popmuziek, onder meer als medewerker in Platenblad. Hij heeft meerdere muziekboeken op zijn naam staan, zoals Nederpophelden (2006), Dragonfly (2008), Holland Pop Festival 1970 (met Marcel Koopman, 2010 en 2013) en The Motions (2015). Nu voegt Sijnke een bijzonder deel aan zijn oeuvre toe: Zappa, controversieel componist. Het boek is opgenomen in de serie Rockklassiekers van Uitgeverij Verbum.

door Jan van Damme

De Amerikaan Frank Zappa (1940-1993) slaagde erin op geheel eigen wijze vernieuwende muziek te maken met elementen uit de rock, psychedelica, jazz en eigentijds klassiek. Sijnke noemt hem ‘een icoon van de twintigste eeuw’. Als 17-jarige scholier dook hij in de ‘underground’ en stuitte op Freak Out!, de eerste lp van Zappa’s band The Mothers of Invention: ,,Het bleek het begin van een levenslange verslaving.”

In het boek gaat de meeste aandacht uit naar de muzikale carrière van Zappa, van 1966 tot begin jaren negentig. Die was bij tijd en wijle stormachtig, met relletjes over seksueel getinte teksten en censuur. Eind jaren zestig overwoog de componist zich in Amsterdam te vestigen, maar zo ver kwam het niet. Wel trad hij vanaf 1967 vrijwel jaarlijks in Nederland op, onder meer in het Amsterdamse Concertgebouw en Ahoy’ Rotterdam.

Zappa wordt gekenschetst als een workaholic, een zakenman, een niet zo vriendelijke nogal dictatoriale man, een multi-instrumentalist. Hij beschouwde al zijn muziek als één groot Gesammtkunstwerk.

Sijnke heeft als lid van de Middelburgse straatnamencommissie voorgesteld een Frank Zappastraat op te nemen in een nieuwe wijk met jazz-, blues- en popstraatnamen. Dat advies is overgenomen. ,,Helaas zijn er”, schrijft Sijnke, ,,mede door een temporisering in de bouw vanwege de kredietcrisis, nog geen huizen aan die straat verrezen en haalde Tilburg in 2016 met een Zappastraat Middelburg in.”

Peter Sijnke: Zappa, controversieel componist – Uitgeverij Verbum, 164 pagina’s, 17,95 euro.

PZC 17 december 2018

Dit bericht is geplaatst in Muziek met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.