Wim Hofman (123): Naar Mars

Wim Hofman (1941) is schrijver, illustrator, kunstenaar. In zijn rubriek in de PZC geeft hij wekelijks een proeve van zijn kunnen: in woord en beeld. Die PZC-column wordt elke woensdag op Zeelandgeboekt geplaatst.  Eind 2016 verscheen een selectie van zijn columns in boekvorm: Bramen plukken.

Zo’n karretje zorgt er ook voor dat de verbeelding gaat werken en nu de wereld nogal bevolkt raakt en het dringen is in de Randstad en op Schiphol, ga je al gauw denken aan expansie, al zal emigratie naar Mars morgen nog niet gebeuren.

*********************

Naar Mars

door Wim Hofman

Terwijl een Chinese raket nog op weg is naar de andere, voor ons onzichtbare kant van de maan, is de landing op Mars van Insight  goed gelukt en het is wonderlijk om zo’n instrumentenkarretje op die verre planeet te zien. Nu kunnen we van op een afstand vaststellen hoe het er daar is. De grond is rood, dat wisten we al. Er zijn geen kanalen, zoals men wel dacht, er zijn vulkaankraters en er is ijs en er staat wind.  Zo’n karretje zorgt er ook voor dat de verbeelding gaat werken en nu de wereld nogal bevolkt raakt en het dringen is in de Randstad en op Schiphol, ga je al gauw denken aan expansie, al zal emigratie naar Mars morgen nog niet gebeuren. Inmiddels is de Nasa-sonde Osiris-Rex in de buurt van de planetoïde Bennu om gruis te halen. Men verzint van alles.

Misschien zijn er echter voorlopig andere oplossingen voor ons ruimteprobleem. Zo zou men kunnen denken aan bewoning op zee en daarbij zou men kunnen beginnen met een toeristenverwerkende industrie die ervoor zorgt dat er voldoende vakantieverblijven worden geproduceerd waarmee toeristen vrijuit naar alle kanten over de wereldzeeën kunnen drijven. Ook automatisch vliegende automobielen en drones zijn in het kader van het ongeremd groeiende toerisme een mooi vooruitzicht.

Ook het wetenschappelijk sleutelen aan de mens was in het nieuws. Het veranderen van DNA biedt ongekende perspectieven. Men zou ervoor kunnen zorgen dat het verschil tussen man en vrouw niet meer bestaat waardoor dingen minder omslachtig worden. Ook het verschil tussen geletterd en ongeletterd kan teniet worden gedaan, zodat veel ongelijkheid wordt weggenomen en er kan ook voor worden gezorgd dat iedereen uitgerekend bij de pensioengerechtigde leeftijd doodgaat. Ook zou men kunnen streven naar slechts één nader te bepalen huidskleur  of één die voortdurend van tint wisselt voor de hele mensheid. Men zou misschien ook een mens kunnen maken die geen honger meer kent, die het zonder plastic kan stellen of een mens die veel en veel kleiner is dan wij nu, zodat op die manier ook veel ruimteproblemen kunnen  worden opgelost. Zoiets is ook wel nodig, mochten we met hele hordes naar Mars willen, want Mars is niet alleen erg ver weg, maar ook een stuk kleiner dan de planeet aarde.

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.