Dichter bij Cats

Opeens was er sprake van een Catsjaar. Niet omdat de beroemde dichter-staatsman een rond aantal jaren geleden was geboren (1577) of overleden (1660). Maar omdat hij in 1618 debuteerde met de bundel ‘Sinne- en Minnebeelden’. Oud-premier Jan Peter Balkenende opende de reeks manifestaties op 7 juli 2018 in de Michaelskerk van Grijpskerke.

Het initiatief voor de herdenking kwam van Kunst- en Cultuurroute Midden-Walcheren. ZB Bibliotheek van Zeeland haakte aan en was ook van de partij bij de daaropvolgende manifestaties in Brouwershaven. Daar werden in de Grote Kerk lezingen, concerten en een tentoonstelling georganiseerd. Het BeeldLab van ZB maakte een introductiefilm. Eind vorige maand werd het Catsjaar afgesloten met de Vriendenmiddag in ZB, met onder meer een optreden van Marinus Bierens (ZB) als ‘zingende conservator’.

Als aandenken aan het Catsjaar 2018 presenteert de bibliotheek nu in de ZB-reeks ‘Perfectum-Praesens-Futurum’ het boekje ‘Dichter bij Cats – 400 jaar Sinne- en minnebeelden’. Oud-conservator Ronald Rijkse van de Zeeuwse Bibliotheek vertelt in de inleiding dat Cats in de 17e eeuw een succesauteur was: rond 1655 waren er circa 300.000 exemplaren van zijn werken gedrukt. De toespraak van oud-premier Balkenende is in de bundel opgenomen, evenals een bijdrage van conservator Bierens van ZB over de verzameling ‘Catsania’ in de bibliotheek en de restauratie van de eerste druk van de ‘Sinne- en Minnebeelden’. Neerlandicus Kees van Walsem schrijft over Cats’ gedichten over de dood. Van Johan Koppenol, hoogleraar Oudere Nederlandse Letterkunde aan de VU Amsterdam, is een artikel opgenomen over de verbeelding van Cats na zijn dood. Koppenol werkt aan een wetenschappelijke biografie van Cats, getiteld ‘De Polderaar’. Ten slotte maakt ook de brief, die de Middelburgse stadsdichter Anna de Bruyckere aan Cats schreef, deel uit van de bundel.

Anya Marinissen (eindredactie): Dichter bij Cats. 400 jaar Sinne- en minnebeelden – Deel IV in de reeks Perfectum-Praesens-Futurum, 60 pagina’s, 4,- euro.

Dit bericht is geplaatst in Biografie met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.