Wim Hofman (122): CSG OUWOHO

Wim Hofman (1941) is schrijver, illustrator, kunstenaar. In zijn rubriek in de PZC geeft hij wekelijks een proeve van zijn kunnen: in woord en beeld. Die PZC-column wordt elke woensdag op Zeelandgeboekt geplaatst.  Eind 2016 verscheen een selectie van zijn columns in boekvorm: Bramen plukken.

Tot nu toe heb ik nooit een briefje terug gekregen. Ik weet ook niet meer precies wat op het briefje stond. Ik zal wel mijn best gedaan hebben met mijn kroontjespen.

***********************

CSG OUWOHO

door Wim Hofman

Ooit schreef ik een briefje. Ik was nog jong en kon net schrijven. Amper, bedoel ik. Het briefje stopte ik in een fles, deed er een kurk op, sloeg er nog een keertje met de vlakke hand op en gooide hem ver de zee in. Dat was gemakkelijk. We woonden vlakbij de zee. Je hoefde maar de Molenstraat uit te lopen, in een hoek van de Paardenmarkt een bakstenen trap op te gaan en dan de boulevard over te steken en bij een Duitse oorlogsbunker naar beneden te glijden, de bazalten glooiing af. Dan was je er al.

Daar ging de fles, groen was-ie. De fles had wat weg van een mannetje dat door de zee zwom en steeds zijn kop boven water uitstak.

Lang dacht ik aan de fles met het briefje. Elke dag wel. En vooral ‘s avonds. Wie weet, dacht ik. Of: waar zou hij nou zijn? Ik dacht aan Engeland of aan de verre kusten van van Afrika of aan de Golf van Biskaye, waar het hard kon stormen. In ieder geval dacht ik aan verre landen. In de atlas van mijn oudste broer stonden veel landen, met de vlaggen erbij. Bijna alle landen leken toen ver.

Op den duur dacht ik minder aan de fles met het briefje. In ieder geval niet elke dag meer en misschien niet eens meer elke week. Ik had waarschijnlijk andere dingen om aan te denken. Ik was nog jong en het leven zat vol raadsels.

Tot nu toe heb ik nooit een briefje terug gekregen. Ik weet ook niet meer precies wat op het briefje stond. Ik zal wel mijn best gedaan hebben met mijn kroontjespen. Krulletters kon ik maken. Misschien heb ik toen ook wel een van mijn geheimschriften gebruikt, want daar hield ik me toen nogal veel mee bezig.

Ik denk niet dat ik nog ooit een antwoord op het briefje krijg. Bijvoorbeeld met daarop:

CSG OUWOHO

Stel je voor! Ik zou wel, na zeventig jaar, blij en erg verbaasd zijn en ik zou een fles zoeken en een kurk en pen en papier en ik zou onmiddellijk terugschrijven:

CSG OUWOHO

TSG NU1 USH

Hetgeen zoiets betekent als: brief ontvangen schrijf meteen terug. *)

Ik zou het briefje oprollen, zoals toen, in de fles doen, de kurk stevig in de hals van de fles stoppen en ermee naar het strand rennen. Daar zou ik de fles bij de hals pakken, net als toen en hem zo ver, zo ver als maar kan de zee in gooien! En daarna zou ik weer vol spanning op een antwoord wachten. Ik heb uw brief ontvangen en schrijf onmiddellijk terug…

………………………………………………………………..

*) Eigenlijk staat er kortheidshalve: BRF NTVNGN SCRF MT1 TRG (brief ontvangen schrijf meteen terug).

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.