Ben Seelt, 50 jaar fotografie van A tot Z en verder

Ben Seelt uit Kortgene is een halve eeuw actief in de reclame- en bedrijfsfotografie. In een door hem zelf vormgegeven en uitgegeven boek vangt hij zijn werkzame leven.

door Jan van Damme

De foto’s van Ben Seelt stonden jarenlang op affiches, in luxe bedrijfsglossy’s, in jaarverslagen, in advertenties. Vrijwel iedereen in Zeeland zal wel eens beelden voorbij hebben zien komen van de deltawerken, van constructies van off-shore bedrijf Heerema of meel en brood van bakkerijgrondstoffenproducent Zeelandia. Lof en hulde vielen de foto’s ten deel. Zonder dat de fotograaf werd genoemd.

Ben Seelt: ,,Iedereen kent mijn foto’s. Maar niemand wist dat ik de maker was. Ik werkte onder de radar.” Daarin brengt hij nu verandering met zijn fotoboek ‘Ben Seelt, 50 jaar fotografie van A tot Z en verder’. Hij noemt het fotoboek ‘een inhaalslag’: ,,Ik wilde eindelijk wel eens gezien worden.” Het boek werd gisteren gepresenteerd in het het Centrum Beeldende Kunst Zeeland op de Balans in Middelburg. Daar is tot en met 18 januari 2019 ook een presentatie van zijn fotowerk te zien.

Ben Seelt – foto Lex de Meester

Een leven in de fotografie van A tot Z. De A staat voor Amsterdam, waar Ben Seelt in 1942 werd geboren. De Z is van Zeeland: daar zette hij in 1968 zijn eerste studio op, in Goes. Hij had toen al de fotovakschool achter de rug. Op kunstacademie Sint Joost in Breda maakte hij een opleiding tot grafisch vormgever niet af: ,,Ik kwam erachter dat ik niet goed genoeg kon tekenen.” Hij legde zich vervolgens toe op de fotografie. Bruidsreportages, in eerste instantie. Al gauw kwam hij in contact met bedrijven als Heerema, Delta en Zeelandia. Hij zegt: ,,Reclame- en industriële fotografie bestonden toen nog niet of nauwelijks. Ik ben er in Zeeland mee begonnen. Zo werd ik van alle grote aannemers en baggeraars de huisfotograaf.”

Het maken van het boek is voor de fotograaf een ontdekkingstocht geworden: ,,Een reis in mezelf, zo kun je het wel noemen. Je leeft zo bij de waan van de dag dat je het proces in jezelf niet bijhoudt. Een boek als dit maken is een goed gereedschap om je in jezelf te verdiepen.” Als hij zichzelf moet karakteriseren, noemt hij ‘sterke lijnen’ en ‘weinig elementen’ kenmerkend voor zijn werk. De opdrachten voor Zeelandia in Zierikzee vindt hij achteraf gezien creatief zijn interessantste werk. Hij maakte de foto’s van het bakproces – bijvoorbeeld hoe meel verandert in brood – in de jaren tachtig van de vorige eeuw, ruim voor de introductie van de digitale fotografie: ,,Je kon niet fotoshoppen, één plaatje kostte soms drie dagen werk.”

Het boek valt in drie hoofdonderwerpen in te delen: toegepaste fotografie ten dienste van bedrijven, documentaire fotografie voor onder meer de aannemers van de Deltawerken en reisfotografie. Alle drie de sectoren zijn in ruime mate vertegenwoordigd. Er zijn vijfhonderd exemplaren gedrukt, een stapel van zeventien meter hoog. Er klinkt ambitie door als hij zegt: ,,Toen ik zeventig was heb ik anderhalf jaar lang geprobeerd met pensioen te zijn. Toen liep ik tegen een klusje aan en ben ik weer begonnen. Nu zal ik niet rusten voor alle boeken aan de man zijn gebracht. Ze zijn de moeite waard.”

Ben Seelt,  50 jaar fotografie van A tot Z en verder – Eigen uitgave, hardcover, ongepagineerd, 55,- euro. Zondag 9 december signeert Ben Seelt zijn boek in de Goese boekhandels: van 13.30 tot 14.30 uur bij Het Paard van Troje en van 14.30 tot 15.30 uur bij De Koperen Tuin.

***************************

Lezen of niet lezen?

Wat maakt die Ben Seelt vaak prachtige foto’s. Inderdaad zoals hij zelf zegt: met weinig elementen en sterke lijnen. Ik zou bijna durven zeggen dat een échte Seelt zich laat herkennen. Het boek biedt een boeiende levensloop van een eigenzinnige fotograaf. De foto’s voor Zeelandia in Zierikzee springen er zonder meer uit. Het boek is heel gevarieerd, zoals het leven zelf. Met een soms erg nadrukkelijke opmaak, maar dat is een kwestie van smaak. Lang onder de radar gebleven, nu volledig in de spotlights. Ik hoop dat het boek van Ben Seelt een bestseller wordt. Dat verdient hij.

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Fotoboeken met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.