Zeeuws Genootschap verwerft vonnissenboek

Zeeuws Genootschap verwerft boek vol overspel en hoererij

Omdat ze haar kind om het leven had gebracht, werd Francina Jacobs eerst gewurgd, toen verbrand en daarna buiten de Dampoort ‘aan een staak gezet ter exempel’. Van kerkdief Leenard Lambregtsen werd het rechteroor afgehouwen. De rechtspraak in vorige eeuwen was niet zachtzinnig. Dat blijkt uit het met de hand geschreven ‘vonnissenboek’, dat het Zeeuws Genootschap onlangs op de kop tikte. Het uit circa 1672 daterende handschrift telt 120 pagina’s en is gebonden in een leren band met goudbestempeling. De titel van het boek luidt Register van Resoluties, Ordonnantien en Sententien.

Het bevat samenvattingen van rechtszaken uit de vijftiende tot de zeventiende eeuw, meest zedenmisdrijven en levensdelicten: doodslag, hoererij, overspel, incest.

De leren band is gemaakt in de zogenaamde Okkermanbinderij, één van de vele binderijen die Middelburg in de achttiende eeuw telde. Van de boekbinderij waren tot nu toe slechts drie exemplaren in publieke collecties beschikbaar. Nu is er dus een vierde Okkermanboek beschikbaar voor het publiek: het Zeeuws Genootschap geeft zijn exemplaar in bruikleen aan ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.

Wie het boek geschreven heeft, is niet bekend. Ook is nog niet duidelijk waarom er vonnissen uit rechterlijke registers zijn overgenomen. Wel is zeker dat een wetsovertreder toen zijn leven niet zeker was.

Zo valt er bijvoorbeeld over ongeoorloofde seksuele handelingen van Bastiaan van Mierink in 1604 te lezen: ‘Levendig tot pulver verbrand met confiscatie van goed omdat hij met een koeije had te doen gehad. Alvorens moest de koeije in sijn bijwesen gedood werden en dan te gelijk met hem verbrand worden’.

Dit bericht is geplaatst in Antiquarisch met de tags . Bookmark de permalink.

Één reactie op Zeeuws Genootschap verwerft vonnissenboek

 1. Jumelet, Stef schreef:

  Geachte heer Van Damme,

  Hoogst interessant bericht en mee-slepend om te lezen.
  Mijn vraag is ook hier:
  hoe is het Kon. Zeeuws Genootschap der Wetenschappen aan dit kostbare week gekomen? Is het een geschenk vanuit de burgerij, of een aanwinst via aankoop?
  Dit bericht doorklinkend kwam ik uit bij de vermelding van ‘Zeelands Chronyk verkort’
  (Antiquariaat De Boekenbeurs, M’burg); ook zoiets moois voor in een publieke verzameling, zodat het niet verdwijnt in een particuliere verzameling (ook nooit weg).
  Zo maar wat gedachten bij al dit mooie Zeeuwse boekennieuws.
  Dank voor uw aandacht.
  Vriendelijk gegroet.

  Stef Jumelet, pred.
  Fazantstraat 34
  5301 SC Zaltbommel.
  tel. 0418. 592.131/06. 2559.4320.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.