De schelmenstreken van Reinaert de Vos – Boek van de Maand

Reinaert is een heerlijke schelm

Reinaert de Vos in een nieuw jasje: nu als jeugdboek met werk van achttien illustratoren. Jeugdboekenschrijver Koos Meinderts maakt van Reinaert een ‘heerlijke slechterik’. Vandaag werd deze uitgave door het boekenpanel van het tv-programma De Wereld Draait Door tot ‘boek van de maand’ uitgeroepen.

coverillustratie Charlotte Dematons

Het boek begint met een waarschuwing: ‘Het lezen van de schelmenstreken van Reinaert de Vos kan ernstige schade toebrengen aan de tere kinderziel’. Een slimme zet van bewerker Koos Meinderts. Om niet te zeggen: een schelmenstreek. Want welk kind wil na zo’n waarschuwing dit boek niet ter hand nemen?

We hebben het over ‘De schelmenstreken van Reinaert de Vos’. Het is een als jeugdboek uitgegeven bewerking van het middeleeuwse dierenepos, dat – we blijven het geloven – in de omgeving van Hulst speelt. Het boek is de derde titel in de serie van voor de jeugd bewerkte klassiekers van uitgeverij Hoogland en Van Klaveren. In 2010 verschenen ‘De avonturen van Baron von Münchhausen’ in een bewerking van Nicolaas Matsier, in 2015 was de beurt aan Daan Remmerts de Vries met ‘De avonturen van Odysseus’.

Vrijspraak, waarin Reinaert de Vos weigert te vertellen waar hij de schat heeft verstopt. illustratie Martijn van der Linden

Aan elk deel werken bekende Nederlandse illustratoren mee. In de nieuwe Reinaert zijn dat er achttien, ze voorzien elk van de achttien hoofdstukken van een prent. De uit Oostburg afkomstige en in Heinkenszand opgegroeide Martijn van der Linden (1979) tekende voor hoofdstuk 13 – ‘Vrijspraak’ – een illustratie, waarop de vos en koning Nobel en diens echtgenote als schaakstukken staan afgebeeld.

Koos Meinderts (1953) heeft ruim vijftig jeugdboeken op zijn naam staan. Ook schreef hij samen met cabaretier Harrie Jekkers klassiek geworden liedjes als ‘Koos werkeloos’ en ‘Ballade van de dood’. Over Reinaert zegt hij: ,,Het is de eerste keer dat ik een bewerking maak van een al bestaand verhaal. Ik kende de vos Reinaert van de middelbare school. Hij is een heerlijke slechterik. Hoe hard mag een kinderboek zijn, dat was een lastig te beantwoorden vraag. Houd je maar niet in, zei de uitgever.”

Het proces, waarin Reinaert de loftrompet steekt over Koning Nobel. illustratie Harmen van Straaten.

We lezen hoe Reinaert voor het Hof van Koning Nobel wordt gedaagd. Volgens de aanklagers heeft hij Hersintje van Isengrijn de Wolf ‘bepoteld’ en Coppe de Kip vermoord. Met de koninklijke boodschappers Bruun de Beer en Tibeert de Kater loopt het slecht af. Uiteindelijk wordt ook Koning Nobel zelf slachtoffer als hij geloof hecht aan het verhaal over de schat bij de Kriekenput in Hulsterlo. Reinaert ontsnapt aan de galg en gaat op wereldreis.

Koos Meinderts (bewerking): De schelmenstreken van Reinaert de Vos – Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, hardcover, geïllustreerd, 40 pagina’s, 17,50 euro.

****************

 

Dit bericht is geplaatst in Jeugdboeken met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.