Column: Uit de droom

Beschamend, ik heb geen ander woord voor de controverse over de Zwarte Pieten. De onschuld wordt vermoord, we helpen een kinderfeest om zeep. Terwijl dromen juist zo essentieel zijn.

**************************

Uit de droom

door Jan van Damme

Op zijn knie zitten. Een liedje voor hem zingen. Ik heb het gedaan. Kapoentje, stoomboot, geraas. Op de één of andere manier waren we in IJzendijke verzeild geraakt. Daar hadden ze een dorpshuis of iets wat op een feestzaal leek. Daar werd de bijna-jarige met mijter en staf ontvangen.

Het is echt een hele vage herinnering waarover ik het heb. Vijf zal ik geweest zijn, zes hooguit. Een man in een jurk met een watten baard. Mijn vader had me meegetroond en de man vooraf het een en ander ingefluisterd. Ook een goede borrel beloofd, waarschijnlijk. Verlegen was ik toen. Ik denk niet dat ik het einde van één van de liedjes heb gehaald.

Nu, meer dan een halve eeuw later, realiseer ik me opeens wie er daar achter die baard schuil moet zijn gegaan. Het kan niet anders of het was onze verzekeringsman die naar Groede kwam voor de vrachtwagens en garagepanden. Hij was kaal, bedachtzaam, empathisch. Sturm: als ik een naam op hem moet plakken, dan is het Sturm. Hij woonde en hield kantoor in IJzendijke. Echt een man, in zijn gewone leven had hij al de uitstraling van een Sinterklaas.

Op zijn knie dus. Liedjes lispelen terwijl hij in zijn grote boek keek. Hoe onschuldig kon het zijn.

Afgelopen weekeinde zag ik beelden uit Tilburg en Eindhoven. Aanhangers van Zwarte Piet gooiden eieren naar stadgenoten die voor een gekleurder pietenbeleid pleitten. Een dag later nam onze eerste minister maar weer eens het waard ‘aso’s’ in de mond.

Mijn geloof hield stand tot ik op een ochtend de in mijn schoen gestopte tekening en wortel in de keukenafvalemmer terugvond. Zo overtuigd als ik was hield ik het sprookje nog even levend voor mezelf. Sint zou zich wel vergist hebben en extra gul uit de hoek komen om zijn misstap goed te maken. Inderdaad, de fel begeerde modeltrein kwam er.

Tijden veranderen. Nu helpen eiergooiers kinderen uit de droom.

PZC 21 november 2018

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.