Column: Koppen dicht

Afgelopen week oefende de Luchtmobiele Brigade in Middelburg. Stoere jongens en meisjes met rode baretten. Het leger blijft een wereldje apart.

Koppen dicht

door Jan van Damme

Gezwijnd. Dat woord gebruik ik niet snel. Maar als het over militaire dienst gaat, dan is het wel toepasselijk. Ooit, ergens in de jaren tachtig van de vorige eeuw, ben ik met meer geluk dan wijsheid onder mijn dienstplicht uitgekomen. Het was al een beetje in de overgangstijd, de noodzaak om natiewijd bleke rekruten op te roepen was al niet meer zo hoog.

De keuring heb ik voluit meegemaakt. Met al mijn Zeeuwse jaargenoten werd ik naar Breda gesommeerd. Veel verder dan de schoolarts was ik nooit gekomen. Daar deed het me aan denken. Tot een officier of sergeant of korporaal – we noemden hem generaal, hij had medailles op zijn borst – ons in het gelid blafte. ‘Koppen dicht, zitten, pak die pen en schrijf wat je op dat formulier wordt gevraagd. Nee, niet of je van bloemkool houdt en een hekel hebt aan spruitjes. Wel of je medicijnen slikt. En of je hoogtevrees hebt. En koppen dicht had ik gezegd’.

Winchesters, berendoders, dubbelloops zwaar kaliber, snelvuurkanonnen. Alles wat naar wapens zweemde kende ik uit de verhalen van K. Norel – scheepsmaat Woeltje – en Karl May – Winnetou en Old Shatterhand. In de keuringszaal in Breda waren helden niet welkom. Koppen dicht.

Ik zwijnde. Eerst kreeg ik uitstel omdat de studie voorging. Toen eindelijk het moment daar was dat ik mijn plunjezak met kistjes en koppelriem had moeten ophalen, was de afschaffing van de dienstplicht aanstaande. Gered door de bel, zouden de Engelsen zeggen.

Gisteren was het even oorlog in hartje Middelburg. De Luchtmobiele Brigade in actie. Chinooks wentelwiekten op het veld van de rugbyers van Oemoemenoe en op de oude atletiekbaan aan de Nassaulaan. Rode baretten passeerden op de Herengracht en Achter de Houttuinen.

In de verte hoorde ik het intro van Goodnight Saigon. Oorlogje spelen, het blijft spannend. Zolang er maar niemand roept dat je je kop moet houden.

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.