Esmee Buijze begint eigen uitgeverij Publisher Young

Iedere schrijver verdient een kans

De Terneuzense Esmee Buijze (21) voelde zich niet gehoord bij de uitgever van haar eerste boek en dacht: dit kan anders. Om dat te bewijzen begint ze nu haar eigen uitgeverij, Publisher YOUNG. foto: Esmee Buijze met Drik Goossens

door Elodie Kint

Het idee voor een eigen uitgeverij ontstond bij de 21-jarige Esmee Buijze uit Terneuzen ruim 2,5 jaar geleden geleden. ,,Ik was achttien en wilde een boek uitbrengen, maar had heel veel moeite met het vinden van een uitgeverij. Voornamelijk door mijn leeftijd”, vertelt de jonge onderneemster.

En toen zij eindelijk een uitgever had gevonden, maakte de blijdschap algauw plaats voor teleurstelling, vanwege de slechte service die Esmee er kreeg. ,,Doordat ik nog zo jong was, werd mijn mening compleet weggecijferd en de redacteuren veranderden van alles aan het verhaal zonder dat ik daar inspraak in had. Dat vind ik niet kunnen, want het is tenslotte míjn boek“, zegt zij stellig.

Esmee is dan ook vastberaden dat anders te gaan doen met Publisher YOUNG, de uitgeverij die ze samen met haar 20-jarige compagnon en studiegenoot Drik Goossens uit Breda start. ,,Mensen kunnen vanaf januari anoniem hun manuscript bij ons insturen. Het idee daarachter is dat wij er volledig blanco in gaan en puur op basis van het verhaal beoordelen of wij het wel of niet willen uitgeven. Zodat iedereen een eerlijke kans heeft, ongeacht de leeftijd, het geslacht of de achtergrond van de auteur”, schetst de Terneuzense het concept van haar bedrijf in het kort.

De afgelopen maanden is zij samen met Drik vooral bezig geweest met het doen van marktonderzoek. ,,En we zijn daarbij tot de conclusie gekomen dat er inderdaad een markt is voor ons bedrijf”, zegt Esmee, overtuigd van haar zaak. Dat de welbekende trend van een dalend aantal lezers zich stug voortzet, maakt volgens haar niets uit. ,,Er zijn namelijk ook nog grote groepen mensen die op jaarbasis juist heel veel boeken lezen.”

Ook aan de kant van de schrijvers is er volgens Esmee genoeg behoefte aan een uitgeverij met een andere aanpak dan alle grote publishers. ,,Minder bekende schrijvers krijgen door de manier waarop wij de manuscripten gaan beoordelen eerder de kans een boek uit te geven. Dat maakt ons anders. En dat maakt dit een goed idee”, stelt de jonge onderneemster.

Proefversie

Nu de onderzoeksfase is afgerond, is het tijd voor de volgende stap. Binnenkort start een proef met de verhalen die nog van de Terneuzense zelf op de plank liggen. ,,Ik wil mijn eigen boeken uitgeven als een soort proefversie om te testen hoe onze redacteur werkt en wat de kwaliteit is van de drukker waar we nu mee in zee willen gaan”, legt de onderneemster in spe uit. Ook zal ze samen met haar compagnon gaan bekijken welke investeringen nodig zijn.

Een andere serieuze stap die genomen moet worden, is de inschrijving bij de Kamer van Koophandel om alles officieel te maken. Want het bedrijf ontstaat dan misschien wel onder de vleugels van de opleiding Ondernemerschap & Retail Management aan de Avans Hogeschool in Breda, Esmee en Drik zien het niet als een schoolopdrachtje.

,,De hele studie staat in het teken van het starten van een eigen bedrijf. School ondersteunt ons en biedt de nodige informatie, maar dat wij Publisher YOUNG starten, is compleet op eigen initiatief en omdat wij volledig achter ons concept staan.”

Dit bericht is geplaatst in Ondernemend Zeeland met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.