Kleine gedachten

‘Kleine gedachten’, zegt de titel. Maar de onderwerpen zijn groot. Vergankelijkheid, levensvreugde, ziekte, oorlog, herfst en einde, de omarmende zee. Jopie Minnaard-Verheijke (1940) heeft er een kleurrijke bundel van gemaakt. Haar aquarellen naast elk gedicht lijken wel ontwerpen voor gebrandschilderde ramen.

door Jan van Damme

De schrijfster – en beeldend kunstenaar – begaf zich tot nu toe vooral op het dialectpad. In 2013 presenteerde ze in de bundel ‘Onderweg’ gevarieerde Zeeuwse vertellingen in het Zuid-Bevelands met een vertaling in het Nederlands ernaast. Het was ook een luisterboek: er zat een cd achterin, waarop ze liet horen dat ze in Ellewoutsdijk is geboren. Datzelfde jaar won ze de verhalenwedstrijd ‘Uutgesproken Zeeuws’. Ze woont sinds 1972 in Heinkenszand en verzorgt vele optredens voor verenigingen en bedrijven.

Het nieuwe bundeltje is een gezamenlijke uitgave van Het Paard van Troje en ’t Kerkje van Ellesdiek. De ‘kleine gedachten’ zijn gegroepeerd. In de eerste drie verblijven we aan zee: ‘Wat is dat toch / dat onbestemd verlangen / zomaar te wezen aan de waterrand / te luisteren naar d’akkoorden van de golven / gedempt door al die korrels zand’. In de daaropvolgende serie begroeten we de dag, struikelen we over de levensweg en maken de balans op. Daarna volgen drie (klein)kindergedichten waarin ook de zee weer een rol speelt.

Vier gedichten vieren het najaar, in alle herfstige kleuren: ‘als sloten pronken met oranje schermen / van riet met volle donzen pluimen / dat fluistert over de vergankelijkheid / van ’t blad / neerdalend / in de dode berm’. Een kwartet over afscheid en de dood sluit daar naadloos op aan. Met oorlog en bevrijding koersen we op het slotakkoord aan. In het voorlaatste gedicht is de laatste regel: ‘we laten ons niet kisten’. Met een ode aan sterke, Zeeuwse vrouwen besluit Jopie Minnaard-Verheijke haar reeks ‘kleine gedachten’.

Sterke Zeeuwse vrouwen, daar rekenen we Jopie Minnaard-Verheijke zeker ook toe.

Jopie Minnaard-Verheijke: Kleine gedachten – Uitgeverij Het Paard van Troje en ‘t Kerkje van Ellesdiek, hardcover, 52 pagina’s, 12,50 euro.

Dit bericht is geplaatst in Poëzie met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.