Franca Treur wint Zeeuwse Boekenprijs 2018

MIDDELBURG – Schrijfster Franca Treur heeft zaterdagavond de Zeeuwse Boekenprijs 2018 gewonnen. De jury is diep onder de indruk van haar roman Hoor nu mijn stem(foto Lex de Meester)

 

door Frank Balkenende
,,Tot nu toe is dit Franca Treurs beste boek”, zei juryvoorzitter en commissaris van de koning Han Polman. Hij reikte de geldprijs van 1000 euro en een beeldje van de Zeeuwse kunstenaar Willy Leynse uit aan de uit Meliskerke afkomstige Treur. De schrijfster was maar één keer eerder genomineerd voor de Zeeuwse Boekenprijs: in 2010, met haar debuut Dorsvloer vol confetti. De eer ging toen naar Floortje Zwigtman.

De roman Hoor nu mijn stem gaat net als haar debuutroman over het breken met het gesloten reformatorische milieu waarin ze opgroeide, met dit verschil dat de hoofdpersoon nu terugkeert om voor een ziek familielid te zorgen. Het boek krijgt lovende recensies, mede door de krachtige, zorgvuldig gecomponeerde zinnen. Volgens gastspreker en -interviewer Bert Wagendorp (columnist Volkskrant, schrijver van het boek Ventoux) weet Treur in weinig woorden een persoon prachtig te schetsen.

Ongemakkelijk

Is dat talent?, vroeg Wagendorp. ,,Het is vooral hard werk”, verzekerde Treur de toehoorders. Hoor nu mijn stem gaat veel dieper dan Dorsvloer vol confetti. Een baan en je liefdesleven achterlaten om jezelf te gaan zoeken en vervolgens terug te keren in dat reformatorische milieu, is een mentale pirouette. Treur: ,,In mijn debuutroman heb ik niet alle vragen beantwoord. Als je een groep, in mijn geval een streng gereformeerd milieu, verlaat, is dat in feite een oordeel over diezelfde groep. Hoe ongemakkelijk dat gevoelsmatig ook is, je moet het er wel over hebben. Ik probeer mijn vroegere en huidige wereld in dit boek te verenigen.” Daarmee is het nog geen zware kost geworden, omdat Treur er ook een flinke dosis humor in heeft gestopt.

Lof was er ook voor de andere finalisten: Jeanine Dekker met het historische overzichtsboek Middelburg, gezicht van de stad, Sander Kooistra met de melancholische roman Til mij op met duizend vogels, Peter L. Meininger en acht mede-auteurs met het duizend pagina’s tellende Flora Zeelandica waarin alle Zeeuwse plantensoorten worden beschreven en tot slot De Meid van Marlies Allewijn dat gaat over de strijdbare dienstbode Neeltje Lokerse.

De vijf genomineerden finalisten van de Zeeuwse Boekenprijs 2018: Franca Treur, Peter L. Meininger, Sander Kooistra, Jeanine Dekker en Marlies Allewijn.

De vijf genomineerden finalisten van de Zeeuwse Boekenprijs 2018: v.l.n.r. Franca Treur, Peter L. Meininger, Sander Kooistra, Jeanine Dekker en Marlies Allewijn. © Lex De Meester

PZC-Publieksprijs

Het jubileumboek 10 Edities Weitjerock van Karlijn de Splenter won de PZC-Publieksprijs voor het populairste Zeeuwse boek 2017-2018. Weitjerock – over het muziekfestival bij IJzendijke – kreeg 368 stemmen. In totaal werden er de afgelopen twee weken 1918 digitale stemmen voor de PZC-Publieksprijs uitgebracht, er kwamen 234 briefkaarten binnen en bijna veertig stemmen via formulieren in de Zeeuwse boekhandels.

PZC-journalist Jan van Damme overhandigt de PZC-Publieksprijs aan Karlijn de Splenter (midden). Vormgeefster Corinne Lecluyse neemt de bloemen in ontvangst. Het jubileumboek Weitjerock kreeg de meeste stemmen: 368.

PZC-journalist Jan van Damme overhandigt de PZC-Publieksprijs aan Karlijn de Splenter (midden). Vormgeefster Corinne Lecluyse neemt de bloemen in ontvangst. Het jubileumboek Weitjerock kreeg de meeste stemmen: 368. © Lex De Meester

De prijs van de Zeeuwse Boekhandels ging naar Remco van Schellen (foto Lex de Meester). De presentator-redacteur van Omroep Zeeland geeft Zeeuwse boeken veel aandacht in zijn programma ‘Zeeland wordt wakker’. Accolades ofwel schouderklopjes waren er voor Flora Zeelandica, Til mij op met duizend vogels (beste debuut) en Boer Boris Ei Vakantie, een jeugdboek met een vertaling in het Zeeuws door Engel Reinhoudt.

Journalist Peter de Jonge schreef het Zeeuwse boekenweekgeschenk Van Raas tot Rico. Zaterdag werd hij geflankeerd door twee sporttoppers van weleer: links judoka Elisabeth Willeboordse en rechts wielrenster Keetie Hage.

Journalist Peter de Jonge schreef het Zeeuwse boekenweekgeschenk Van Raas tot Rico. Zaterdag werd hij geflankeerd door twee sporttoppers van weleer: links judoka Elisabeth Willeboordse en rechts wielrenster Keetie Hage. © Lex De Meester

Sporthistorie

De Zeeuwse sporthistorie kreeg zaterdagavond veel aandacht door het boek  ‘Van Raas tot Rico’ dat Peter de Jonge schreef als het Geschenk tijdens de ‘Week van het Zeeuwse Boek’. Bijzonder is dat De Jonge een interview met wielerlegende Jan Raas wist te regelen. Raas geeft in principe nooit interviews. Zaterdagavond waren ook twee voormalige topsporters aanwezig: wielrenster Keetie Hage en judoka Elisabeth Willeboordse. Bert Wagendorp voelde het duo aan de tand.

Dit bericht is geplaatst in Boekenprijs, Zeeuwse Boekenprijs met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.