Weitjerock wint PZC-Publieksprijs 2018

Weitjerock van Karlijn de Splenter wint PZC-Publieksprijs

Het jubileumboek 10 Edities Weitjerock van Karlijn de Splenter heeft de PZC-Publieksprijs voor het populairste Zeeuwse boek 2017-2018 gewonnen. Weitjerock – over het muziekfestival bij IJzendijke – kreeg 368 stemmen. Het jeugdboek De Tuinen van Ginder 2 van Rieks Veenker eindigde met 354 stemmen op de tweede plaats. Veenker won twee jaar geleden de publieksprijs met het eerste deel van De Tuinen van Ginder.

In totaal werden er de afgelopen twee weken 1918 digitale stemmen voor de PZC-Publieksprijs uitgebracht, er kwamen 234 briefkaarten binnen en bijna veertig stemmen via formulieren in de Zeeuwse boekhandels.

De poststemmen gaven dit jaar de doorslag.

Aan de prijs is een bedrag van 500,- euro verbonden.

*********************

Tekst bij de uitreiking van de PZC-Publieksprijs 2018

door Jan van Damme

Goedenavond dames en heren, goedenavond beste liefhebbers van het Zeeuwse lezen,

Goed dat u hier vanavond bent om de apotheose van de PZC-Publieksprijs 2018, de strijd om de titel ‘populairste boek van Zeeland’ mee te maken. Het was spannend, dit jaar. Hadden we voorgaande jaren nog wel eens dat na een paar dagen van de stemtermijn de winnaar al kon worden aangewezen, dit jaar is het net allemaal even anders. Het was tot gisteren, vrijdag 2 november 12.00 uur toen de stembus sloot, volstrekt onduidelijk wie vanavond de prijs in ontvangst zou mogen nemen.

Voor ik u de uitslag vertel en de glorieuze winnaar naar voren mag roepen, eerst even dit.

Mijn naam is Jan van Damme, ik ben sinds 1984 verslaggever bij de PZC, de Provinciale Zeeuwse Courant. De Zeeuwse Boekenprijs bestond toen nog niet. ZB Planbureau | Bibliotheek van Zeeland, de organisator van de Zeeuwse Boekenprijs en onze gastheer vanavond,  heette Provinciale Bibliotheek en was nog net gevestigd in de abdij van Middelburg, met een heerlijk krakende vloer in de studiezaal. 1984, voor de sporters onder ons, dat was het jaar dat Laurent Fignon de Tour de France won. Peter de Jonge was er – vermoed ik – als sportverslaggever van de PZC bij.

In de loop van zovele jaren bij de krant – Courant – komt er heel wat voorbij. In 2011, ook alweer een eeuwigheid geleden, besloten we een serieuze poging te doen om het Zeeuwse boek structureel aandacht te geven, in de krant en online. In maart van dat jaar begonnen we met een wekelijkse boekenpagina in de papieren krant en een weblog zeelandgeboekt. Hoe veel er de afgelopen jaren in medialand ook veranderd mag zijn, die onderdelen van de PZC hebben stand gehouden. Sterker nog, de aandacht voor het Zeeuwse boek nam toe toen we besloten in het kielzog van de al bestaande, eerbiedwaardige Zeeuwse Boekenprijs een jaarlijkse PZC-Publieksprijs in het leven te roepen. Inmiddels hebben we zo’n acht of negen edities van de publieksprijs achter de rug. Met prachtige winnaars, zoals stae m’n bovenmusse goed, het visserstruienboek truien bij de vleet, pastoor Guillet uit Breskens – dit jaar overleden, het Zeeuwse knopbakboek van Tinka Leene, ik ga ze niet allemaal noemen. Maar het is een mooie rij. Elke keer weer bleek weer dat de meeste boeken een ruime achterban hadden, maar dat het best een kunst is om die te mobiliseren.

Voor ons, voor de PZC, kreeg die publieksprijs iets bijzonders. Naar ons gevoel is het een signaal naar de Zeeuwen dat lezen leuk, onderhoudend, verbindend en ontspannend is. Dat lezen over Zeeland de moeite waard is, of je dat nou doet in een boek, op een beeldscherm of in een krant.

De publieksprijs heeft stormen doorstaan. De eerste jaren, toen we met z’n allen nog niet zo digitaal onderlegd waren, kregen we te maken met grootschalige pogingen tot fraude, enthousiastelingen die ergens een apparaatje installeerden dat 24 uur per dag stemmen genereerde op één van de boeken. Vorig jaar dachten we het alleen met een digitale stembus af te kunnen, de aloude PTT leek achterhaald, het insturen van een briefkaart kwam echt middeleeuws over. Dat hebben we geweten. Nadat we een heel regiment smeekbedes hadden ontvangen zijn we dit jaar op onze schreden teruggekeerd. De briefkaart, het papieren stembiljet doet dus weer mee. En hoe!

Na overleg met de voorzitter van de Zeeuwse Boekenprijs hebben we dit jaar in de publieksprijs voor het eerst met een etalage gewerkt. De vijf boeken die volgens de Zeeuwse boekhandels het beste verkocht waren, werden in een etalage gezet. Een beetje naar het voorbeeld van de NS-Publieksprijs. Nu twijfel ik of ik iets over de vermaledijde zesde verwijstegel moet zeggen. Het was namelijk zo, als je op een titel buiten de etalage wilde stemmen, moest je een tussenstap maken, eerst op een verwijstegel klikken. Dat bleek niet iedereen door te hebben, hoewel we wel getracht hebben dat luid en duidelijk aan te geven. Zo hebben we elk jaar weer een leermomentje, voortschrijdend inzicht.

Dat alles neemt niet weg dat er dit jaar massaal en succesvol digitaal is gestemd. Om precies te zijn: 1918 keer. Daarnaast kregen we nog eens 234 briefkaarten binnen. Bovendien konden via de boekhandels stemformulieren worden ingevuld, dat leverde nog eens bijna veertig stemmen op.

Het was een spannende strijd, de afgelopen twee weken. Met eerst een duidelijke voorsprong voor Marlies Allewijn met haar historische roman over Neeltje Lokerse, De Meid. Afgelopen week begon een oude bekende aan een inhaalrace: Rieks Veenker die twee jaar geleden al eens de publieksprijs won, kwam op stoom met het tweede deel van zijn jeugdboek De Tuinen van Ginder. En dan zat er nog een derde deelnemer stilletjes in de coulissen. Dat was het jubileumboek Weitjerock van Karlijn de Splenter, over tien edities van het roemruchte muziekfestival bij IJzendijke. Stilletjes, omdat die als enige meer dan tweehonderd poststemmen wist in te brengen.

Jan Raas geeft in Van Raas tot Rico, het Geschenk van de Week van het Zeeuwse Boek, een strategie voor winnaars. Raas vertelt hoe hij trainde en altijd een paar kilometer voor hij thuis kwam in Heinkenszand ‘als een idioot ging rijden, zeg maar zestig kilometer per uur’. Hij zegt dan: ,,Ik wist, als ik deze snelheid in de wedstrijd kan aanhouden en ze willen me pakken, dan zullen ze nondeju toch harder moeten rijden.‘’

Ik denk dat de winnaar van de PZC-Publieksprijs dit jaar eenzelfde strategie heeft gevolgd.

De uitslag, de top 5:

Op de vijfde plaats, een boek waarop de laatste twee dagen massaal is gestemd: Ye en Bo barsten van de energie, het peuterbeweegboek van Gerdien Janse met 173 stemmen

Op vier, met 232 stemmen: de familiekroniek Versailles aan de Schelde van Anna van Suchtelen, over het verdwenen paleis in Ellewoutsdijk.

Op drie is geëindigd, met 297 stemmen, het ook voor de Zeeuwse Boekenprijs genomineerde levensverhaal De meid van Marlies Allewijn.

Nu heb ik er nog twee over, die in aanmerking komen voor de prijs: het prachtige jubileumboek 10 edities Weitjerock van Karlijn de Splenter en het al even prachtige, mooi uitgevoerde jeugdvoorleesboek De Tuinen van Ginder van Rieks Veenker. Als ik de nummer twee noem, dan weet u de winnaar. Daarom draai ik het om. Nummer 2 heeft 354 stemmen verzameld. Dat is bijna maar nèt niet genoeg.

De winnaar van de PZC-Publieksprijs 2018 is met een totaal van 368 stemmen – met dank aan de briefkaarten – geworden: Karlijn de Splenter met 10 Edities Weitjerock.

Karlijn!!

 

 

Dit bericht is geplaatst in Boekenprijs met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.