Naar het hart van de zee – met lezing

Schipper Rob van Belzen uit Arnemuiden valt op 9 september 2015 overboord als zijn trawler in de buurt van de Doggersbank vaart. Hij ziet zijn schip achter de horizon verdwijnen. Bo van Scheyen schreef zijn waargebeurde verhaal in ‘Naar het hart van de zee’.

Let op: lezing 16 november, zie onderaan dit item.

door Jan van Damme

Een kalm zomerzeetje, enkele honderden kilometers uit de kust van Denemarken. De volle netten van de ARM-14 Grietje Geertruida zijn net binnengehaald, drie vissersknechten zijn voor op het schip de vangst aan het sorteren. In de stuurhut kan schipper Rob van Belzen – beter bekend als Hoss – niet anders dan concluderen dat het leven van een visserman goed is. Langzaam opstomen naar Den Helder, onderweg nog een paar keer de netten uitgooien, dat is de bedoeling.

Dan ziet Hoss dat er een strop overboord hangt. Hij zet het schip op de automatische piloot en loopt naar achteren. Omdat hij er net niet bij kan slaat hij zijn linkerbeen over de reling. Trekken, strekken. Dan kantelt een houten schot, het scheerbord, naar buiten en krijgt de schipper een duw. Hij wordt gelanceerd en valt overboord. Plons. Hij draagt geen reddingsvest. Het schip verdwijnt al snel uit zicht.

Er staat ‘roman’ op de cover van het boek. Maar bovenstaand verhaal – voor iedere zeeman een ‘horrorverhaal’ – is echt gebeurd, op 9 september 2015. Wonder boven wonder heeft het een goede afloop: de schipper wordt ruim twee uur later gered. Filmmaakster en schrijfster Bo van Scheyen (1967) uit Vlissingen stuitte op het verhaal toen ze voor het ‘Reformatorisch Dagblad’ een reportage maakte over het nieuwe herdenkingsmonument voor omgekomen vissers in Arnemuiden. Ze zocht de schipper op aan boord van de ARM-14 en schreef voor een lokale krant het artikel ‘Bijna stond mijn naam op het nieuwe visserijmonument’.  Daar bleef het niet bij. In het ‘nawoord’schrijft ze: ,,Ik wilde dit verhaal graag delen zodat ook anderen hiervan konden leren. Hoss ging akkoord en zo is dit boek tot stand gekomen.‘’

De titel van het boek is ‘Naar het hart van de zee’. Als lezer krijgen we het verhaal vanuit verschillende invalshoeken voorgeschoteld. We leven mee met de overboord gevallen schipper en lezen ook hoe de bemanningsleden ontdekken dat hij niet meer aan boord is, hoe er alarm wordt geslagen en hoe het thuisfront – met name echtgenote Geert – het nieuws verwerkt. Voor haar komen de onheilsberichten extra hard aan, haar broer Karel viel begin jaren tachtig van de vorige eeuw tijdens zijn eerste vistocht overboord en is nooit teruggevonden.

In korte hoofdstukken beleven we het drama dat de schipper bijna het leven kost. Een paar jaar eerder heeft hij een cursus diepzeeduiken gevolgd. Misschien – denk je als lezer – is dat zijn redding geweest. Pagina 20: ,,Hij weet: hoe meer je gaat bewegen, des te sneller verlies je lichaamswarmte. ook is het belangrijk je zo klein mogelijk te maken. En probeer al helemaal te voorkomen dat je zeewater binnenkrijgt.‘’

Het geloof is een ander, voor de schipper minstens zo doorslaggevend element. Drijvend in de eindeloze zee weet hij wat bidden is: ,,Ik zal de HEERE loven met heel mijn hart, ik zal Uw wonderen vertellen.‘’

De uiteindelijke reddingsoperatie is hemeltergend spannend. Hoss ziet zijn eigen schip voorbij varen zonder dat zijn jongens hem in het woelige water opmerken. Meer schepen volgen. ,,Zijn voeten zijn koud, gevoelloos en opgezwollen. Als hij zijn tenen beweegt, lijkt het alsof het vreemde dingen zijn die niet meer bij zijn lichaam horen, alsof zijn voeten tientallen meters onder hem hangen.‘’ Dan hangt er opeens een helikopter boven hem, in een uiterste poging spartelt hij als een bezetene om maar gezien te worden, hij ziet een oranje gevaarte snel dichterbij komen.

Bo van Scheyen: Naar het hart van de zee. De wonderlijke redding van een Zeeuwse visser – KokBoekencentrum, 128 pagina’s, 17,99 euro.

********************

Bo van Scheyen en Rob van Belzen – foto Jan Dirk van Scheyen

Vrijdagavond 16 november om 20.00 komen Bo van Scheyen en Rob van Belzen naar boekhandel De Boekenmolen in Meliskerke. Hun boek ‘Naar het hart van de zee’ is nog maar net verschenen. Na het zien van de boektrailer vertelt Bo van Scheyen over de totstandkoming van het boek. Rob vertelt zijn eigen ervaringen en hoe hij ertoe gekomen is om zijn verhaal uit te geven. Daarna lezen beiden uit het boek voor en kunnen mensen vragen stellen. Als afsluiting signeren beiden het boek.

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Proza, Visserij met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.