Houten trouw

Als bode van een onbekende koning

Een nieuw boek van Jan J.B. Kuipers uit Kattendijke. Deze keer weer een bundel met verhalen, waarin de ‘fantasy’ het hoogste woord voert. ‘Houten trouw’ is de titel. We dalen af in een wereld vol occulte folklore en barokke woorden en zinnen.

***************************

door Jan van Damme

De verhalenbundel verschijnt bij de in Mechelen gevestigde uitgeverij Verschijnsel. Die richt zich op de publicatie van Nederlandse science fiction, fantasy en horror. De voorkeur gaat uit naar werk dat meestal niet door de ‘grote’ uitgeverijen wordt verspreid. Kuipers is een bekende naam in het fonds van Verschijnsel. ‘Bannenfluister, hemelglas’, ‘Het Spel om de Regendanser’ (met zijn broer Gert P. Kuipers), ‘Kleine Leviathan’ en ‘Hubake’s Huis’ zijn titels, die sinds 1995 zijn verschenen.

Behalve als schrijver van fantasy is Kuipers (Zaamslag, 1953) in Zeeland ook bekend door vele tientallen boeken op het terrein van geschiedenis, archeologie en jeugdliteratuur. Eén van zijn succesvolste werken van de afgelopen jaren is het in 2015 verschenen reisboek ‘111 plekken in Zeeland die je gezien moet hebben’. Hij won diverse prijzen, waaronder met Robbert Jan Swiers de Zeeuwse Boekenprijs in 2005 voor het historische overzichtswerk ‘Het verhaal van Zeeland’. Kuipers is recensent, columnist en redac­teur van de tijdschriften Ballu­strada en Zeeuws Erfgoed. Hij is als deeltijder verbonden aan de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland.

Als het om zijn fantasywerk gaat heeft de Zeeuwse auteur al vele prijzen en lovende recensies mogen ontvangen. Zijn vakgenoot Marcel Orie schreef: ,,Jan J.B. Kuipers maakt het bekende vreemd, het vertrouwde onheilspellend, het historische fabelachtig en het collectieve strikt persoonlijk.”

De nieuwe bundel ‘Houten Trouw’ bevat vijftien verhalen. De meeste werden eerder in het fantasyblad ‘Wonderwaan’ gepubliceerd. Het eerste en met krap twee pagina’s meteen het kortste verhaal – getiteld ‘Afspraak voor de muren’ – kan als woord van welkom worden gelezen. Er staat een motto boven van de Portugese dichter Fernando Pessoa (1888-1935): ‘Als bode van een onbekende koning / Volbreng ik vage opdrachten van hogerhand’. Die regels kunnen slaan op de schrijver zelf. In dat introverhaaltje laat hij de Baron von Münchhausen zeggen: ,,Inderdaad. Bij mij is alles mogelijk. Zodra het juiste idee is opgeborreld.”

Mystiek, fantasie, geschiedenis: Kuipers maakt er spannende verhalen van waarin het lang niet altijd goed afloopt met de hoofdpersonages. Die centrale figuren zijn zelden met roem beladen. In het verhaal ‘Gestalte op de heuvel’ zegt de ik-figuur over zichzelf (pagina 20): ,,Ik weet het, ik ben altijd een gluurder geweest, een van die anonymi – dat heeft u intussen wel door – die je aantreft in de legertros, op het achterdek van stampende oceaantramps en in afgelegen wachtlokalen op de steppe. Figuranten van het avontuur, van het leven aan de rand.”

We komen terecht in tijden lang en minder lang geleden. We treffen waarzeggers, koningen, woudmannetjes, dolers en ridders. En gekken en dronkaards. In een woud van mooi geweven zinnen en vaak vergeten woorden als marrelpriemen, maledictie, schabbaard, geplogenheid.

Op pagina 60 wordt de lezer toegesproken: ,,Boven deze groeve zweeft in het holst van de nacht nu en dan een dwaallichtje, als u het met alle geweld nóg mooier wilt maken.”

Jan J.B. Kuipers: Houten Trouw – Uitgeverij Verschijnsel, 244 pagina’s, 21,95 euro.

 

Dit bericht is geplaatst in fantasy met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.