Melanie Reedijk op de Boerinnenkalender

Vrijdag 5 oktober 2018 werd de Boerinnenkalender 2019 gelanceerd. Melanie Reedijk (18) uit Hoofdplaat staat er op. Kort spijkerbroekje, roze bh en een hogedrukspuit in haar handen.

Melanie Reedijk op de kalender – foto Boerinnenkalender/Monique Hefti-Sutman 

door Guido van der Heijden

De foto’s zijn niet gemaakt op haar eigen boerderij. ,,Het was op een bedrijf in Hengevelde. Dik drie uur rijden, dat weet ik nog. Een shoot van drie dagen. Niemand had daar ooit gehoord van Hoofdplaat.  Ik hield het maar gewoon op Zeeland. Je kunt niet uitleggen waar Hoofdplaat ligt. Ja, ergens tussen Terneuzen en Bresjes. Bresjes… dat moet ik dan niet zeggen natuurlijk.”

Melanie Reedijk – foto Boaz Timmermans

Zelf komt ze uit Terneuzen. Lang donker haar, donkere ogen, Indonesisch bloed. ,,Ik ben gewoon een meisje uit een rijtjeshuis.” Ze grinnikt. ,,Mijn zussen zijn echt heel anders. Als ik dan een foto stuur hoe ik tussen de uien onkruid aan het hakken ben, daar snappen ze niks van.” Ze trekt de kol van haar trui over haar neus om te laten zien hoe een zus doet als ze op de boerderij komt. ,,Die vindt dat het hier stinkt. Zij zijn echt het tegenovergestelde van mij, ze hebben niks met dieren en planten. Ik zei vroeger altijd al. Ik ga naar het Groencollege en op een boerderij wonen.”

Een meisje uit de stad dat altijd al gek was op dieren en als een baksteen viel op Jordy uit Hoofdplaat en op het boerenleven. Dat ze niet direct beantwoordt aan het beeld dat mensen misschien van boerinnen hebben, was ook voor haar een reden om zich aan te melden voor de kalender. Haar vriend had er geen problemen mee. ,,Die stond er wel open voor. Er waren ook boerinnen die er wat pikanter op stonden dan ik. Hij vond het niet erg dat dat bij mij wat minder het geval was.”

Alsof ze nooit anders deed scharrelt ze tussen de koeien. Ze wijst haar welke haar favoriet is en welke een ouwe chagrijn. ,,Ik heb ook op een kinderboerderij gewerkt maar dat was me te flauw. Ik wilde wat stoerders.” Ze volgt nu de opleiding Veehouderij aan het Edudelta in Goes waar ze ook haar vriend leerde kennen. Nu woont ze met haar vriend, hun zoontje op de boerderij van haar schoonouders in Hoofdplaat.

De boerderij is een gemengd bedrijf. Landbouw en vee voor melk en vlees. Ze hopen het later over te nemen. ,,We hebben het goed verdeeld. Hij heeft meer met landbouw dus dat doet hij en ik doe de koeien. Het is wel keihard werken hoor, het gaat maar door en door. Het is wel heel cliché om te zeggen maar je krijgt er zoveel voor terug.”

Bijna verliefd kijkt ze naar de koeien en het land om haar heen. ,,De zon gaat deze tijd van het jaar zo mooi onder. Soms blijf ik ’s avonds kijken naar de lucht en het land. Tot de zon ondergaat en het te koud wordt. Dan ga ik weer naar binnen.”

Dit bericht is geplaatst in Kalender met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.