De bwoat van Bresjes

Ja, er zijn al veel boeken verschenen over de Provinciale Stoomboot Diensten (PSD). En nee, dit nieuwe boek lijkt in niets op een al bestaande publicatie, zeggen Frans Meijaard, Wilma Valk en Reggie Corijn stellig. Het is namelijk volledig geschreven vanuit Bresjes’ perspectief.

Reggie Corijn, Wilma Valk en Frans Meijaard – foto Peter Nicolai

door Sophie Stockman

De ‘bwoat’ tussen Breskens en Vlissingen vaart sinds maart 2003 niet meer. Maar de herinneringen, sterke verhalen en zelfs spullen van de PSD worden in West-Zeeuws-Vlaanderen gekoesterd, ontdekte het drietal. En zelfs verheerlijkt. Frans: ,,De snert van de boot wordt ieder jaar lekkerder. En zelfs de koffie, terwijl de redactie van een opinieblad zich ooit in een koffietest afvroeg of de koffie wellicht rechtstreeks uit de Westerschelde werd geschonken.” In het lijvige boek van 176 pagina’s wordt er in woord en beeld op teruggeblikt.

De schrijvers spraken veel mensen die bij de PSD hebben gewerkt, zijn in de geschiedenis gedoken en tekenden anekdotes op. Een hele kluif, waar ongeveer een jaar tijd overheen ging. Zo sprak Wilma Valk een familie waarvan zowat iedereen bij de PSD werkte. ,,En ik heb nergens waar ik kwam, hetzelfde gehoord. Iedereen heeft zijn eigen verhaal.”

De interviews en achtergrondverhalen over de historie worden afgewisseld met korte anekdotes. Veel daarvan werken op de lachspieren. Van mysterieus schuddende auto’s op de aanlegplaats tot een chique madam in een bontjas die een kom snert over zich heen kreeg. Jan Keersemaker, gepensioneerd personeelschef en onderdirecteur van de PSD, stelde ook zijn verzameling van honderden anekdotes beschikbaar. Daar maakten de schrijvers een selectie uit.

Ook kreeg het drietal allerlei spullen onder ogen die van de boot afkomstig waren. Zoals een opener, onderzetters, een sleutel die op alle deuren past of een muntje voor de lift. Die staan allemaal afgebeeld in het boek. Net als een asbak. In de twee rooksalons lagen onverwoestbare metalen asbakken. ‘Vrijwel altijd vol en soms een beetje vuil’, staat er te lezen. Een inwoonster van Breskens stopte de asbak, met stinkende inhoud, stiekem in haar tas tijdens de laatste afvaart op 15 maart 2003.  In totaal is er langs meer dan tweehonderd foto’s te bladeren. Fotografen Peter Verdurmen en Ronald den Dekker (zelf een oud PSD-er) stelden ook hun fotocollectie beschikbaar.

Naast een terugblik, kijken de makers van het boek vooruit. Sebastiaan Keijmel uit Breskens studeerde scheepsbouw en scheepsmanagement en krijgt als laatste het woord over de toekomst van het fietsvoetveer. ‘Wie weet hebben we straks twee elektrisch aangedreven veerboten, die niet alleen auto’s kunnen meenemen, maar tevens over een dek beschikken om van het uitzicht te genieten én waar men koffie, kroketten en snert verkoopt!’

De bwoat van Bresjes – herinneringen aan de PSD wordt op zondag 14 oktober verkocht tijdens markt op het Spuiplein in Breskens voor 12,50 euro. Daarna is het boek voor 17,50 euro te koop in de boekhandel.

Dit bericht is geplaatst in Scheepvaart met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.