Presentatie: Cultuur wordt Kultuur

Tijdens de oorlog drukte het Duitse bestuur zijn stempel op het cultuurbeleid. Als de wapens spraken, mochten de muzen immers niet zwijgen. Hoe pakte dat in Zeeland uit?
Deze vraag staat centraal in het nieuwe boek van Lo van Driel: Cultuur wordt Kultuur over het culturele leven in de provincie tijdens de oorlog.

Culturele activiteiten waren alleen mogelijk in samenwerking met de bezetter. Daarmee gaat dit boek over wat wel genoemd wordt ‘culturele collaboratie’.
In Cultuur wordt Kultuur wordt aandacht besteed aan de nationaal-socialistische cul-
tuuropvatting en de manier waarop het Duits bestuur zich op cultureel gebied manifes-
teerde. In dat verband zijn de activiteiten van de Duitsch-Nederlandsche Kultuurgemeenschap van belang. Uitgebreid komt het uitgaansleven aan de orde. In de tweede helft van het boek staan individuele kunstenaars centraal.

Lo van Driel: Cultuur wordt Kultuur. Culturele Collaboratie in Zeeland. 360 blz., 100 illustraties, in kleur. Uitgave Den Boer¦De Ruiter. ƒ24,50. Presentatie 2 november om 15.30 uur in de Kloveniersdoelen in Middelburg: Directeur Hannie Kool-Blokland van het Zeeuws Archief vertelt ‘over culturele collaboratie, de oorlog en de archieven’.
Aansluitend gaat Rebecca van Wittene in gesprek met de auteur. Aanmelden per email: boerruiter@zeelandnet.nl. Het aantal plaatsen is beperkt.

Dit bericht is geplaatst in Tweede Wereldoorlog met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.