Publiekslezing ‘Mijn strijd’ in Middelburg

‘Mein Kampf’ blijft een gevaarlijk boek

De Nederlandse vertaling van Hitlers ‘Mein Kampf’ wordt vandaag (dinsdag 2 oktober 2018) in Middelburg gepresenteerd. Tijdens de publiekslezing in boekhandel de Drvkkery betoogt professor Klaas Smelik van het Etty Hillesum Onderzoekscentrum, dat het boek beter niet had kunnen verschijnen.

door Jan van Damme

Tot nu toe was er overwegend lof voor de vertaalde en becommentarieerde uitgave van het in 1925 en 1926 verschenen boek. Hitler begon met ‘Mein Kampf’, nu vertaald als ‘Mijn strijd’, toen hij in de gevangenis zat. De joden waren in zijn visie de schuld van veel zo niet van alles wat er fout ging in de wereld, en moesten uit de maatschappij verdwijnen. Hij ontvouwde zijn plannen voor een Duits superrijk – plannen, die hij ook daadwerkelijk ten uitvoer bracht.

Historicus en Hitler-biograaf Willem Melching verzorgde de inleidingen in de Nederlandse wetenschappelijke uitgave, Mario Molegraaf – recensent van deze krant – is de vertaler. Vanuit joodse kring zijn de reacties tot nu toe positief.

Professor Klaas Smelik van het Etty Hillesum Onderzoekscentrum in Middelburg heeft zijn bedenkingen. Hij geeft vanavond een lezing tijdens de bijeenkomst in Middelburg. Dan zal hij duidelijk maken, dat de vertaling beter niet had kunnen verschijnen. ,,Omdat”, zegt hij, ,,dit boek een symboolwaarde heeft. ‘Mein Kampf’ was de blauwdruk voor Hitlers optreden en heeft dus 60 miljoen doden opgeleverd, inclusief de 6 miljoen omgebrachte joden. Er is in de Nederlandse uitgave een pagina gewijd aan de gestorven Nazi’s tijdens de Bierkellerputsch in München. Echter, er staat geen woord in als eerbetoon aan de miljoenen oorlogsslachtoffers en hun nabestaanden. Een mooie uitgave met leeslint vind ik in dat opzicht van weinig respect getuigen.”

Smeliks tweede bezwaar heeft met actuele ontwikkelingen te maken, met name met het groeiend antisemitisme in Europa. Hij zegt: ,,Hitlers boek is geen waanidee, de inhoud is planmatig uitgevoerd en mag niet worden onderschat. Dat het een gevaarlijk geschrift is, wordt wel onderkend, maar men denkt dat door een aantal inleidingen te neutraliseren. Ik ben bang, dat wie weinig van de gebeurtenissen af weet, eerder geboeid zal raken door het boek en mogelijk op verkeerde gedachten wordt gebracht. In Frankrijk en België zijn weer mensen vermoord, alleen omdat ze jood zijn. Je kunt Hitlers boek niet uitsluitend als een historisch document presenteren. Het kan invloed hebben op de actualiteit.”

Publiekslezing over Mein Kampf: dinsdag 2 oktober om 19.30 uur in boekhandel de Drvkkery Middelburg, toegang 5,- euro.

Dit bericht is geplaatst in Agenda met de tags . Bookmark de permalink.

2 reacties op Publiekslezing ‘Mijn strijd’ in Middelburg

  1. dr. H. Burger schreef:

    Prof. Klaas Smelik schrijft redelijke ideeën op, die je goed kan volgen. Hitlers boek afschilderen als flauwe onzin is geheel onvoldoende, want het heeft een verschrikkelijke invloed gehad. Veel andere geschriften met een slechte inhoud zijn in omloop. Allerlei boeken, TV inhoud en online berichten zijn van grotere invloed. ‘Mein Kamf’ en ‘Mijn Strijd’ verbieden helpt niet en de uitgave er van was onafwendbaar, om een ingeburgerd germanisme te gebruiken.

  2. Mario Molegraaf schreef:

    Het kan niet genoeg worden benadrukt dat de uitgave van ‘Mijn strijd’ – de vertaling van Hitlers ‘Mein Kampf’ – níet was doorgegaan wanneer men zich daaraan ‘in Joodse kring’ had gestoord. In de begeleidingscommissie van het boek had onder meer zitting prof. dr. Emile Schrijver, algemeen directeur van het Joods Historisch Museum en het Joods Cultureel Kwartier. Tijdens de presentatie in Amsterdam sprak rabbijn Tamarah Benima met veel waardering over de uitgave. Enzovoorts. Klaas Smelik vertolkt dus slechts een hoogst persoonlijke mening. Juist ook als actuele waarschuwing was het, in mijn ogen, de hoogste tijd voor deze uitgave.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.