Gouden Penseel voor Fabeldieren

Het griezelprentenboek ‘Fabeldieren’ van illustrator Ludwig Volbeda en schrijfster Floortje Zwigtman wint het Gouden Penseel 2018, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek.

De Penseel-jury noemt het boek ‘in alle opzichten geweldig en groots’. En zegt in het juryrapport: ,,Of het nu de dondervogel of de trolkat is, je gelooft meteen dat ze er zo uitzien.”

De in Middelburg woonachtige schrijfster Floortje Zwigtman – auteursnaam van Andrea Oostdijk (Terneuzen, 1974) – schreef de teksten over ‘de meest duistere, angstaanjagende maar ook grappige fabeldieren’. Met haar jeugdboek ‘Wolfsroedel’ won ze in 2002 de Gouden uil en de Zilveren Zoen. In 2006 ontving ze voor ‘Schijnbewegingen’ de Gouden Uil en de Gouden Zoen.

In het groot formaat prentenboek ‘Fabeldieren’ verschijnen onder andere draken, djinns, hellehonden, eenhoorns en maandieren. De uit Oosterhout afkomstige illustrator Ludwig Volbeda (1990) maakte de tekeningen. Hij studeerde in 2011 af aan de Bredase kunstacademie Sint Joost. In 2016 debuteerde hij met illustraties in het jeugdboek ‘Hoe Tortot zijn vissenhart verloor’ van Benny Lindelauf. Datzelfde jaar illustreerde hij Ted van Lieshouts ‘De vogels’. Hij won eerder de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs.

Er was afgelopen week nog meer Zeeuws succes. De Penseeljury kende een Zilveren Penseel toe aan de uit Middelburg afkomstige Fleur van der Weel (1970). Ze krijgt de prijs voor haar illustraties in het boek ‘Pippeloentje’ van Annie M.G. Schmidt. Het juryrapport: ,,Vertrouwd is misschien wel het kernwoord: het voelt alsof dit boek er altijd al is geweest.”

Vorig jaar won illustrator Martijn van der Linden uit Heinkenszand het Gouden Penseel met zijn boek ‘Tangramkat‘.

De prijs voor het best geschreven kinderboek – de Gouden Griffel – wordt 2 oktober bekendgemaakt.

Dit bericht is geplaatst in Boekenprijs, Jeugdboeken met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.