Column: Voor Anton

De Zeeuwse zorginstelling Arduin heeft de afgelopen dagen, weken, maanden al heel wat nieuws opgeleverd. Afgelopen week ondernam de inspectie actie. Ik dacht aan Anton.

Voor Anton

door Jan van Damme

Ik moet het over Anton hebben.

Afgelopen dagen werden we ondergedompeld in gruwelnieuws over zorginstelling Arduin. Te weinig toezicht, onvoldoende registratie, een weggelopen cliënt die dood werd gevonden in het centrum van Middelburg.

Bij dat soort verhalen zie ik eerst een gebrilde heer in strak gesneden maatpak. Een attachékoffertje met ongetwijfeld belangrijke paperassen over reorganisaties en bezuinigingen wordt hem nagedragen. Directeur, manager, bestuurder. In een automobiel waaraan je het te hoge salaris kunt aflezen.

Tegelijk zie ik Anton in zijn rolstoel. Anton uit IJzendijke. Zijn moeder raakte gewond tijdens de bevrijding van West-Zeeuws-Vlaanderen. Daardoor kwam hij kort na de oorlog zwaar gehandicapt ter wereld. De eerste jaren werd hij thuis verzorgd. Maar moeder had een man, nog meer kinderen en een winkel waarvoor ze moest zorgen. Naarmate Anton groeide werd zijn zorg zwaarder. Tot het niet meer ging en hij in een zorginstelling op Walcheren werd ondergebracht.

Daar heeft de familie de afgelopen ruim zestig jaar alle ups en downs in de Nederlandse zorg meegemaakt. Altijd waren er liefdevolle handen aan het bed. Maar vaak te weinig. In goede tijden mocht Anton in zijn geëlektrificeerde rolstoel rondkarren over het terrein van de zorginstelling, om boodschappen af te leveren. Dat kon hij heel goed. En dat deed hij heel graag. In mindere tijden werd zijn winkeltje gesloten, moest hij verhuizen naar een huis – een kleinere unit – waar hij zijn draai niet kon vinden.

Anton is nu op leeftijd. Het is alweer een paar jaar geleden dat hij bij ons op bezoek was. Hij vergat zijn vest. Dat bracht ik de volgende dag naar de afdeling waar hij toen was ondergebracht. Hij huilde, hij riep, hij joelde, zo blij was hij dat ik zijn vest afleverde.

Arduin, alsjeblieft. Wees er voor Anton. Voor alle Antons.

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.