Wim Hofman (111): Nazomer

Wim Hofman (1941) is schrijver, illustrator, kunstenaar. In zijn rubriek in de PZC geeft hij wekelijks een proeve van zijn kunnen: in woord en beeld. Die PZC-column wordt elke woensdag op Zeelandgeboekt geplaatst.  Eind 2016 verscheen een selectie van zijn columns in boekvorm: Bramen plukken.

De druiven zijn rijp, ze zijn donkerblauw, niet groot, wel zoet en ze hangen nu onder een net, tegen de vogels.

Nazomer

door Wim Hofman

De druiven zijn rijp, ze zijn donkerblauw, niet groot, wel zoet en ze hangen nu onder een net, tegen de vogels. Er zijn veel druiven, maar we zien weinig vogels.

In de hulst hangen honderden bessen. Ze zijn nog oranje, maar als ze eenmaal rood zijn, komen de duiven.

Het is nazomer en dat merk je. De nachten worden kouder, de kleuren van de struiken en bloemen worden dieper. Dahlia’s bloeien en ook de Japanse anemonen. Voor de Japanners zijn dat doodsbloemen, omdat ze het najaar aankondigen, maar de planten zijn springlevend en ze komen zelfs tussen de stoeptegels omhoog. Veel planten hebben het deze droge zomer moeilijk gehad, maar de meeste hebben het gered. Het gras is weer groen en de eik produceerde duizenden eikels. Soms regent het eikels. Ze rakketakken op het platte dak van de buren.

Er is meer dauw en daardoor hebben we misschien ook weer meer slakken. Ze komen tevoorschijn als het donker is, want ze willen niet uitdrogen en ze weten precies waar ze zijn moeten: bij zachte blaadjes of bij elkaar. De ochtend daarop zie je hun zilveren schrijfsels.

Veel diertjes hebben een voorkeur voor het donker: wormen, duizendpoten, zwarte torretjes en pissebedden. Hooiwagens lopen rond op zoek naar een hapje. Het zijn vleeseters en ze zijn zelfs niet vies van een andere hooiwagen. Ook veel spinnen zijn dan bezig. Dat merk je vooral ‘s morgens als je tegen hun web aanloopt. Hoe spinnen het voor elkaar krijgen om die soms erg grote webben te maken, weet ik niet. Ze hebben tepels waarmee ze verschillende soorten sterke draden kunnen maken en lijmdruppeltjes kunnen produceren. Het schijnt ook dat een spin een kapot web weer opeet en dan weer genoeg energie heeft om aan een nieuw web te beginnen. Ze zien er vaak grandioos uit, die spinnenwebben, vooral als er dauwdruppeltjes aan hangen.

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Één reactie op Wim Hofman (111): Nazomer

  1. Eva Breepoel schreef:

    Een mooie omschrijving : zilveren schrijfsels. Dank Wim.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.