De Melksalon

Thuis in de melksalon

Wat begon met het traceren van een krantenartikel uit 1884 eindigt nu – ruim tien jaar later – met de publicatie van het boek ‘De Melksalon’. Schrijfster Reineke van Wouwe (66) uit Vogelwaarde dook in de geschiedenis van haar familie.

door Rob Paardekam

Reineke van Wouwe mag graag kijken naar het televisieprogramma ‘Verborgen Verleden’, waarin bekende Nederlanders op zoek gaan naar de verhalen van hun voorouders. Niet zelden levert dat emotionele momenten op. ‘Is dat niet wat overdreven’, dacht ze wel eens. Maar nu ze zelf in de geschiedenis van haar familie is gedoken, betrapt ze zichzelf niet meer op dat soort gedachten. ,,Toen ik in Goes door het pand liep waar mijn overgrootouders een melksalon hebben gehad, kon ik gewoon voelen dat daar een deel van mijn eigen geschiedenis lag.”

De zoektocht naar die familiehistorie begon toen Reineke en haar echtgenoot ruim tien jaar geleden Zwijndrecht verruilden voor de rust en ruimte van Zeeuws-Vlaanderen, het gebied waarvan ze wist dat een deel van haar voorouders er vandaag kwam. Sterker nog, in de familie deed al generaties lang een verhaal de ronde over een vreselijk ongeluk met een koets dat in Terneuzen – toen nog Neuzen geheten – moest hebben plaatsgevonden. Na lang zoeken in de ‘Krantenbank Zeeland’ vond de in Dordrecht geboren schrijfster eindelijk het artikel dat zonder twijfel over dat ongeluk moest gaan. ,,Dat was echt zo’n Eureka-moment”, herinnert ze zich. Heel diep wil Reineke liever niet op het ongeluk ingaan (‘Mensen moeten het boek maar lezen’). Maar het was een groot drama dat het leven van één van haar voorouders heeft getekend.

Reineke van Wouwe – foto Mechteld Jansen

Het vinden van het artikel was de aanzet tot een nog diepere duik in de familiegeschiedenis. Van lieverlee ontstond het idee om een boek te schrijven. Dat kwam er. Beginnend bij de geboorte van Reinekes betovergrootmoeder Reina Leunis in 1851 en eindigend met de geboorte van de schrijfster zelf, precies een eeuw later. Het is een mengeling van feiten en fictie geworden. Met name overgrootmoeder Jannetje Pieterse uit Ellewoutsdijk speelt een voorname rol in het boek. Reineke wist veel interessante verhalen over deze vrouw op te diepen in archieven in en buiten Zeeland. ,,Ik kwam erachter dat mijn overgrootmoeder een heel ondernemende en sterke vrouw moet zijn geweest.”

Zo kwam Jannetje als 18-jarige als dienstmeid in Amsterdam te werken en ging ze naar de Haagse Kookschool. Dat waren hele avonturen in die tijd. Met haar Zeeuws-Vlaamse echtgenoot Levinus Reinier de Witte begon ze in 1905 een melksalon aan de Opril van de Grote Markt in Goes. Daar ontleent het boek zijn naam aan. Het was dit pand – tegenwoordig zit kookstudio De Witte Lelie er – waar Reineke voelde dat er een stuk van haar eigen verleden lag. ,,Noem het zweverig als je wil. Maar ik begrijp nu dat mensen emotioneel worden als ze op een plek komen die zo belangrijk is geweest in het leven van één van hun voorouders.”

De Melksalon is een vlot geschreven boek dat een mooie inkijk biedt in het leven aan beide zijdes van de Westerschelde tussen 1850 en 1950. Nu de ‘bevalling’ van het schrijven en het uitbrengen (in eigen beheer) is voltooid, wil de schrijfster op verschillende plekken  over het boek gaan spreken. ,,Dit soort verhalen moet verteld worden”, vindt ze. ,,In de beeldcultuur die we tegenwoordig kennen, wordt er nauwelijks meer verteld. Dat is zo jammer.”

Reineke van Wouwe: De Melksalon. Een Zeeuwse familiegeschiedenis – Eigen uitgave, 368 blz. + foto’s, 24,95 euro. Het boek is vanaf vandaag te koop in boekwinkels in heel Zeeland.

PZC 3 sept. 2018

Dit bericht is geplaatst in Biografie met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.