Orisant

Verdronken Orisant weer verkrijgbaar

Camping Orisant bij Colijnsplaat bestaat dertig jaar. Ter gelegenheid van dat junileum verscheen er net voor de zomervakantie een herdruk van ‘Orisant, verdronken eiland in de Oosterschelde’ van Paul de Schipper.

De eerste druk verscheen in 2000 en was alleen nog antiquarisch verkrijgbaar. Oud-journalist de Schipper  (1953) vertelt in het boek over het eiland in de Oosterschelde, dat slechts korte tijd droog en ingepolderd is geweest. Maria van Nassau, zus van Willem van Oranje, investeerde in 1598 in de inpoldering. De droogmaking vanaf 1602 werd geen succes. Al in 1609 vertrok een groot deel van de pioniers, na een periode van hongersnood en dijkbreuken. Rond 1634 hielden ook de laatste volhouders het voor gezien en vijf jaar later verdween het eiland in de golven.

In het boek (19,95 euro) is een hoofdrol weggelegd voor Hans van Damme, de eerste schout van Orisant. Ook andere pioniers komen voorbij in het boek dat door De Schipper ‘een geromantiseerde documentaire’ wordt genoemd. In het voorwoord schrijft hij: ,,De mensen die op Orisant leefden en ploeterden, waren onze voorouders. Dat waren wij.” De herdruk bevat een katern met reproducties van oude kaarten en prenten, plus enkele actuele foto’s. In een speciaal voor de herdruk geschreven bijlage wordt verhaald over de totstandkoming van het Verdronken Dorpen Monument.

Dit bericht is geplaatst in Geschiedenis met de tags . Bookmark de permalink.

3 reacties op Orisant

 1. Geldof schreef:

  Beste,
  Is dit boek commercieel verkrijgbaar?
  Ik zou graag een exemplaar willen bemachtigen.
  Kan iemand mij op weg helpen?
  Bij voorbaat mijn dank.
  M.vr.gr.
  Edwin Geldof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.