Column: Belgen

Noem het haat-liefde. Belgen zijn charmant, warm, anders. Maar ik zou echt niet in hun land willen wonen. Daarvoor ben ik toch te veel een Hollander. Denk ik.

Belgen

door Jan van Damme

Vier jaar lang woonden we op de grens bij Heille. Een oud tramstationnetje, aan het eind van de Krakeelweg. Het staat nu op instorten, jammer genoeg. Misschien is het te mooi om te behouden. Kan dat? Vanuit onze keuken hadden we zicht op het Vlaamse Middelburg. Ik heb het over het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Zo lang is het geleden. We betaalden nog met guldens en franken. En we waren jong, zonder dat we dat in de gaten hadden.

Gisteren stond in deze krant een dialectverhaal: ‘Ik ouwe van de Belgen’. ‘Ik houd van de Belgen’, als we het niet op z’n Zeeuws zeggen. De schrijver van het verhaal, Frans van der Heijde, is een Walchenaar. Hij woont ver genoeg van de grens om die liefde te kunnen koesteren.

Uit mijn ervaring van destijds weet ik: als ze je directe buren zijn, zijn het maar rare gasten, die Belgen. Ik ben opgegroeid in West-Zeeuws-Vlaanderen. Van jongs af aan stapten er Vlaamse medelanders door mijn blikveld. We hadden Guust de vrachtwagenchauffeur, die met een rode Renault-camion uit het jaar nul volstrekt overladen richting Kemzeke of daaromtrent vertrok. ‘Ik ken alle hoofdsteden van Europa’, riep hij vanaf zijn strokasteel. Alsof dat belangrijk was met een naderende bui op de achtergrond.

We hadden ook Jozef. Een geblokte Belg, steevast in een blauw, nogal communistisch ogend werkmanspak gestoken. Naast vele voordelen – waaronder een flinke voorraad Frans, van ‘mon ami’ tot ‘merde’ – had hij een groot minpunt: zijn frequente cafébezoek. In de vrachtwagen hebben we op een mistige dag tussen Nieuwvliet en Groede wel eens achter hem gereden. Zijn hoofd stak uit het portierraam, hij mikte met veel moeite op de middenstreep van de weg.

Eigenlijk wil ik nog over het Vlaamse Middelburg vertellen. Helaas, mijn papier is op. Volgende week dan maar. Beloftes, daar zijn Belgen ook goed in.

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.