Walcherse wandelingen

We reizen weer te voet

Vijftien wandelingen kriskras over Walcheren. Met een nieuwe gids Walcherse Wandelingen loop je ‘van de weg af’. ,,Je waant je in een natuurgebied, zo ontspannend.”

door Jan van Damme

Wandelen op Walcheren. Het lijkt vanzelfsprekend. Maar dat is het niet. Eind 1944 kregen eb en vloed door geallieerde bommen vrij spel. Na de droogmaking moest het hele platteland opnieuw worden ingericht. Tractoren, auto’s en vrachtwagens dienden zich aan, er moest ruim baan worden gemaakt. Met het gevolg dat vrijwel alle vooroorlogse wandel- en kerkenpaadjes verdwenen. De voetganger werd naar de verharde weg verbannen.

Eind van de vorige eeuw maakten de wandelaars zich sterk. Met de in 1998 opgerichte Stichting Voetpaden Walcheren (SVW) wilden ze het ‘reizen te voet’ weer mogelijk maken. Langs de kust, van de kust naar Middelburg en terug, door steden en dorpen, over het boerenland. Dat lukte. Met de wandelpaden langs de Veerse en Domburgse watergangen als meest aansprekende resultaten. In 2009 nam de Stichting Landschapsbeheer Zeeland het stokje over van de SVW en slaagde erin een knooppuntennetwerk voor wandelaars te realiseren.

Het heeft tijd, moeite en geld gekost, maar nu is Walcheren de regio in Zeeland waar je de ruimste keus hebt als je ‘van de weg af’ wilt wandelen. Van de weg af, dus dwars door de velden en langs watergangen. Zo rijk is het aanbod, dat wandelgidsenuitgever Gegarandeerd Onregelmatig besloot de Zeeuwse aflevering in tweeën te splitsen: een eerste deel voor Walcheren, een tweede deel voor de rest van Zeeland.

Els van den Kerkhof en Aagje Feldbrugge van de SVW en boerenzoon-wandelgids Hans Corbijn stelden het eerste boekje samen. ,,Walcheren is een waar wandelwalhalla”, constateren ze in hun voorwoord. Ze hebben vijftien routes uitgestippeld: in en rond de steden Vlissingen, Middelburg en Veere, langs de kust en dwars over het eiland van Westkapelle en van Zoutelande naar Middelburg. Er is ook een route aan de achterkant van het voormalige eiland, van Oost-Souburg naar Veere.

Aagje Feldbrugge (links) en Els van den Kerkhof op het pontje over de Domburgse Watergang – foto Ruben Oreel

We ontmoeten Els van den Kerkhof en Aagje Feldbrugge bij de bank aan het eind van de Cleene Hoogeweg, aan de westkant van Middelburg. Doodlopend voor alles wat wielen heeft. Van daaraf gaat het te voet over grasland naar het even verderop gelegen handgetrokken pontje over de Domburgse Watergang. ,,Als je even geen auto of vliegtuig hoort” – zeggen ze – ,,waan je je midden in een natuurgebied. Zo ontspannend.” Die ervaring willen ze iedere voetganger graag laten ondergaan. Ook het uitzicht op de duinen in de verte gunnen ze iedereen: ,,Dat is het mooie van het Walcherse platteland, je ziet altijd waar de koffie wacht. Een wandeling is hier nooit oneindig, altijd is er wel een kerktoren of een duin aan het eind van je wereld. En het is gevarieerd – de Manteling met oude beuken en eiken, de duinen, de steden, het boerenland.”

Er zijn meer Zeeuwse eilanden, die in de oorlog onder water stonden: Schouwen-Duiveland, Tholen. Daar loop je volgens Els van den Kerkhof en Aagje Feldbrugge grotendeels over verharde wegen, omdat daar geen wandelclubs voor landelijke wandelpaden hebben geijverd.

Hun boek is geen eindpunt. Aan de noordkant van Walcheren is het project ‘wandelen achter heggen’ nog in uitvoering. En bij Biggenkerke willen ze ook meer ‘van de weg af’. Dat is toekomstmuziek. Nu kunnen we vooruit met de 237 beschreven kilometers in Walcherse wandelingen.

Els van den Kerkhof, Aagje Feldbrugge, Hans Corbijn: Walcherse wandelingen – Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig, 128 pagina’s, 14,95 euro. Dinsdag 28 augustus om 16.00 uur neemt dijkgraaf Toine Poppelaars van Waterschap Scheldestromen het eerste exemplaar in ontvangst in boekhandel de Drvkkery in Middelburg.

Dit bericht is geplaatst in Reisgids met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.