Column: Overlijdens

Een zee van tijd, dat denk je al gauw. Maar dat kan ernstig tegenvallen. Om je heen zie je geliefden en naaste collega’s omvallen, zomaar van het één op het andere moment. Ik blader door naar de overlijdens in de krant.

Overlijdens

door Jan van Damme

Tot zo’n jaar of tien geleden keek ik zelden naar de overlijdenspagina’s in de krant. ‘Heb je het gelezen, d’n dieën van d’n dieën, zo jong nog, drie kinders?’ Vrijwel altijd moest ik nee zeggen. Tijden veranderen. Nu blader ik dagelijks even door tot de laatste Zeeuwse pagina’s. En leef ik mee. Mooi zijn die advertenties. Kunstige letters, doordachte achtergrondfoto’s, stemmige gedichten. Pareltjes, waarmee eer wordt bewezen.

Eén onderdeel van de advertenties baart me zorgen. Ik stam uit de tweede helft van de jaren vijftig. Dan lijken de meeste geboortedata nog geruststellend ver weg. Dikwijls lees ik geboortejaren met een 2 of een 3 erin. Dat geeft mij het gevoel dat ik met mijn 5 nog een zee van tijd heb. Maar naarmate ik vaker terug blader, zie ik de geboortejaren naar mijn eigen datum opschuiven. Steeds vaker krijg ik een laatste groet van Zeeuwen, die ik bijna leeftijdgenoten mag noemen.

Tijd is daarbij betrekkelijk. Zeker een zee van tijd. Ik put uit eigen ervaring. Als ik een gezinsfoto van 1960 of daaromtrent opduikel – op de bank in de zondagse kamer aan de Noordstraat in Groede, ik als benjamin op de knie van mijn vader – dan is het gezelschap alarmerend uitgedund. Moeder, vader, broer, zus – hun advertenties hebben al in de krant gestaan.

Het is Wout die dit soort gedachten wakker maakt. Hij stond maandag plotseling op de overlijdenspagina. Een zeer nabije en gewaardeerde collega, die een leven lang zijn Terneuzen tot het epicentrum van de wereld maakte. Zonder Wout gebeurt het niet, in het stadhuis aan de Schelde wisten ze dat tot in de hoogste regionen.

Ik las een moment stilte in. Voor Wout. Voor al die andere collega’s – Paul, Felix, Ben – en familieleden, die te vroeg, veel te vroeg in de overlijdens stonden.

Een zee van tijd. Mijn advertentie mag nog best even wachten.

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.