Aankondiging: De Melksalon

De Melksalon – tekst Reineke van Wouwe:

Reineke van Wouwe, (Dordrecht 1951) studeerde Engelse taal en Letterkunde in Leiden met als keuzevak Theater- en Filmwetenschap. Ze werkte als docente,  communicatiemedewerker, programmamaker en journaliste. Ze maakte zes jaar deel uit van de redactie van het tijdschrift van ‘Vrouwen van Nu’. Ze woont in Zeeuws Vlaanderen.
Voor haar boek ‘De Melksalon’, een Zeeuwse familiegeschiedenis, dat zich afspeelt aan twee kanten van de Westerschelde, verdiepte ze zich in haar familieachtergrond en stuitte daarbij op bijzondere verhalen.


Een krantenartikel uit de Middelburgsche Courant van 1884 over een noodlottig ongeluk
vormde de aanleiding voor haar boek. Ze besloot het verhaal achter het krantenartikel te
achterhalen.
Het indringend geschreven boek beschrijft de levens van drie generaties voorouders en is een mix van feiten en fictie. Ze beschrijft met name de levens van de vrouwen in haar familie. Van haar in 1851 geboren betovergrootmoeder Reina tot haar eigen geboorte. Het is schokkend te lezen hoeveel er sindsdien, vooral in het leven van ‘de vrouw’ is veranderd.
Er zit een eeuw tussen de eerste en de laatste Reina. Honderd jaar waarin er heel veel
verandert. Molens worden vervangen door stoommachines en de trekschuit en koets maken plaats voor de spoorweg en de auto. Elektriciteit en de telefoon worden uitgevonden. Er worden twee wereldoorlogen uitgevochten. Het is het einde van een tijdperk en het begin van de moderne tijd.
‘De Melksalon’ is een boek over schippers en koetsiers, over schuldgevoel en liefde in een
veranderende tijd. Over een ongeluk dat levens veranderde. Over een dienstmeisje, een
deftige ‘Haagsche Kookschool’ en een gedwongen huwelijk.
Een verhaal van onrecht en geluk. Een verhaal dat haar voorouders een stem geeft en zo laat voortleven. ‘We sterven pas echt als we niet meer worden herinnerd’.

Het boek wordt in september gepresenteerd en op  zaterdag 8 september signeert de schrijfster in boekhandel ‘Het paard van Troje’ in Goes (van 14.00 uur tot 16.00 uur). 

Dit bericht is geplaatst in Agenda met de tags . Bookmark de permalink.

2 reacties op Aankondiging: De Melksalon

 1. Rianne Nieuwenhuize schreef:

  Ben heel benieuwd:
  Ik weet dat begin vorige eeuw (1920/1930) een oom van mijn moeder, ene Kees Bustraan, ook de melksalon gerund heeft. Ben heel benieuwd of mevr Van Wouwe hier iets van tegengekomen is…

  • Fien van Maaren schreef:

   Lees net in het boek van mijn vader over de familie Bustraan van de melksalon.
   Mijn oma ging daar in 1919 in dienst voor dag en nacht. De buurman van bakkerij van Melle had met haar te doen omdat ze op zaterdagavond tot heel laat nig de was moest doen en kleden kloppen en de stoep schuren omdat het gereformeerde gezin dat op zondag verbood….. ze heeft er niet al te lang gediend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.