Column: Natte droom

Dit is een wel heel erg tijdgebonden column. Ik hoop dat als u dit nu leest, dat de regenmeter eindelijk weer eens gevuld is. Wie weet.

Natte droom

door Jan van Damme

Nee hoor, het is niet heet. Welnee, mijn vingers plakken helemaal niet aan de letters van het toetsenbord. De zon aan de wolkeloze hemel, de wind met een hoog-tropisch accentje, het adembenemende luchtruim in het Vlissingse kantoor dat nog wel ruim is maar geen lucht meer bevat. Ik vind het allemaal prima.

Dat heeft een reden, natuurlijk. Iedereen in mijn omgeving draagt de niet-Nederlandse zonzomer manmoedig. Dertig graden en meer, het woord regen hebben we uit onze Van Dale geschrapt. Mopperen over het weer is zo 2017.

Dus houd ik me gedeisd.

Maar wat heb ik zin in een ruisende, alle stof wegspoelende, echt heel erg natte bui. Zo eentje waarbij je de druppels op het warme asfalt ziet uiteenspatten. Waarbij je vanonder een afdak de tuin werkelijk alle poriën ziet openzetten. Waarbij je het lepeltje hoort rinkelen in het glas, dat je per ongeluk op de tuintafel hebt laten staan.

De Zeeuwse zomer van nu biedt tot nu toe hitte en zon. Hoe oorverdovend saai is dat. ‘Wat een weertje, hé’: dat is de vaste openingszin als je zomaar iemand tegenkomt in de Groese duinen, op het buitendijkse wandelpad bij Hoedekenskerke of op het bij eb eindeloze strand aan de Veerse Gatdam. Leverde dat ‘wat een weertje, hé’ voorgaande jaren altijd gespreksstof op over het alweer overgelopen regenmeterglas, het vochtgehalte van de tarwe en de hibiscus die wel eens een zonnetje kon gebruiken, nu ben ik zo uitgepraat. De koeien staan ook verbouwereerd in de opgedroogde drinkwaterputten in het natuurgebied langs het Brigdamse Pad. De elzen, de wilgen: ze hebben de herfst in hun hoofd, hun verdroogde bladeren vormen een knisperend lint naast het wandelpad.

Het kan natuurlijk, dat tegen de tijd dat dit columnpje in uw brievenbus kleppert of op uw beeldscherm oplicht, dat het dan regent. Of heeft geregend. In mooie, oplichtende waaiers.

Dan heb ik niks gezegd.

PZC 8 augustus 2018

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

2 reacties op Column: Natte droom

  1. Jan Versluys schreef:

    Gelukkig heb je niets gezegd, Jan…….want de regenmeter is voor 25 mm. gevuld!
    Toch genoten van je zo herkenbaar stukje. We zijn net allemaal mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.