Nehalennia, zomer 2018

Het Nehalenniatempeltje in Colijnsplaat op de cover: passend voor een jubilerend tijdschrift dat zich Nehalennia noemt. We kijken naar aflevering 200. Best een mijlpaal: van een dun gestencild blad op A5-formaat in 1964 tot het full-color glossy magazine op A4-formaat nu. Full-color glossy duidt op luxe. Maar dat is wellicht schijn, gezien de oproep in het voorwoord en herhaalde oproep binnenin voor een penningmeester. Verder schrijft hoofdredacteur Pau Heerschap: ,,Ook roept de redactie schrijvers op om bijdragen te leveren voor Nehalennia, want anders blijft het te veel werk voor te weinig mensen.” Dat duidt dan weer niet op luxe.

****************************

Jan Zwemer schrijft over zijn grootvader Pieter Jansen van Rosendaal, die eigenlijk Karel had moeten heten. Dat hij toch Pieter werd genoemd heeft waarschijnlijk te maken met bijgeloof: er waren in de familie nogal wat Karels op jonge leeftijd overleden.

Gerard van de Velde vertelt over de wederwaardigheden van de bewoners van een ‘boeltje’ in de Tienhonderdpolder bij Cadzand. Zijn verhaal beslaat een ruime eeuw, van rond 1800 tot 1938. Dan een echt taalkundig verhaal van Jacques Van Keymeulen: ‘Zeeuws en Afrikaans vergeleken voor 6 klankverschijnselen’.

Wim Kesteloo verhaalt over het Apostolische Kerkje aan de Molenstraat in Nieuwerkerk. Het kerkje (56 zitplaatsen) wordt in 1876 in gebruik genomen. Pas in 1884 worden het altaar, de tabernakel en de voorstellingstafel gewijd – dat jaar zijn alle schulden betaald. De laatste jaren wordt er per jaar maar één of twee keer een kerkdienst gehouden. Huib Kesteloo – familie van de auteur – onderhoudt het gebouw vele jaren. Nu staat de sloper voor de deur: ,,De asbesthoudende lijm-kit is van de muren geschrapt, de banken zijn verbrand, de relikwieën zijn weggehaald en het gebouwtje met zijn halfsteens dikke muren kan nu gesloopt worden.” Als dat niet dramatisch klinkt…

Maarten van der Graaff is schrijver, afkomstig van Goeree-Overflakkee. Pau Heerschap bespreekt zijn nieuwste roman ‘Wormen en engelen’. We lezen dat hoofdpersoon Bram Korteweg opgroeit in een gereformeerd gezin in Stad aan het Haringvliet. Voor de negatieve eigenschappen van de Flakkeeënaars trekt hij volgens Heerschap bijna anderhalve pagina uit: ,,Het zijn mensen die zich ver van de Randstad wanen. Mensen die dreigen hun abonnement op te zeggen als de plaatselijke krant een interview met een homostel publiceert. Mensen die een rectificatie in de plaatselijke krant plaatsen waarin ze hun excuses aanbieden voor het interviewen van het homostel.” En ook: ,,Mensen die zich kapot werken. Mensen die aan hun lot worden overgelaten.”Over het boek wordt gezegd: ,,Het is als het ware een zoektocht naar wat geloof nog betekent in een seculiere wereld.”

En dan nog een artikel van Heerschap: ’n Klap van de meulewiejke’. Aan het eind schrijft hij: ,,Deze bijdrage is een lezing die ik ooit gehouden heb voor de Molenstichting Goeree-Overflakkee.” Ooit? Dat klinkt naar lang geleden. Zo ga ik denken dat ‘Nehalennia’ dringend behoefte heeft aan schrijvers.

Jubileumpagina uit aflevering 200 van Nehalennia.

Nehalennia, aflevering 200, zomernummer, juni 2018. Losse nummers van Nehalennia kosten 7,50 euro.

Dit bericht is geplaatst in Tijdschriften met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.