Wim Hofman (105): Selfie

Wim Hofman (1941) is schrijver, illustrator, kunstenaar. In zijn rubriek in de PZC geeft hij wekelijks een proeve van zijn kunnen: in woord en beeld. Die PZC-column wordt elke woensdag op Zeelandgeboekt geplaatst.  Eind 2016 verscheen een selectie van zijn columns in boekvorm: Bramen plukken.

Het reizen wordt gemakkelijk en comfortabel gemaakt. Niet iedereen gaat op een doortrappertje.

******************

Selfie

door Wim Hofman

Een van de eerste vakantietochten die ik maakte, was er een die me vanuit Vlissingen naar Knokke voerde. Knokke was het buitenland. Mijn vader had een paspoort waar ook mijn naam in stond. We gingen per fiets, hij op zijn herenfiets met fietstassen waar een fles limonade en boterhammen ingingen; ik op mijn rode doortrappertje. Het was al spannend om de veerboot naar Breskens op te gaan en dan naar Vlissingen te kijken dat steeds kleiner werd. En onderweg zag je nog een boei of een meeuw. Bij Breskens begon de echte fietstocht. Knokke was ver, maar ze hadden er lekker wafelijs en de zee leek anders dan in Vlissingen en er was geen overkant te zien, al moest  in de verte Engeland liggen. De terugreis was niet niks. Mijn vader moest me hele stukken duwen.

Sindsdien heb ik meer gereisd. Omdat het moest, maar vooral ook omdat ik het graag wilde. Veel mensen willen reizen. Ze willen de wereld zien, beroemde bergen, torens, steden, kunstwerken. Het reizen wordt gemakkelijk en comfortabel gemaakt. Niet iedereen gaat op een doortrappertje. Op sommige plekken in de wereld komen soms heel veel toeristen: in Venetië bijvoorbeeld  gemiddeld 50.000 per dag en op hoogtijdagen het twee- of drievoudige daarvan. (Er wonen nog zo’n 60.000 mensen).

We weten dat de wereldbevolking groeit en groeit.  Stel dat op een dag de bevolking van China en India dezelfde levensstandaard bereikt als die van West-Europa en dezelfde democratische rechten en privileges krijgt. Stel dat elke inwoner van deze landen op zijn minst eenmaal in zijn of haar leven Amsterdam wil bezoeken om de werken van Van Gogh of de Nachtwacht te bewonderen en om daarbij een selfie te nemen. In feite geen exorbitante wens. Laten we dan eens proberen te berekenen hoeveel luchthavens ter grootte van Schiphol we zouden moeten bouwen om het verplaatsen van al die mensen mogelijk te maken. En al zijn er in Nederland mensen die steeds meer luchthavens willen aanleggen: ik denk niet dat het gaat gebeuren.  Het toerisme zal voorlopig wel groeien, zelfs als een stad als Venetië alleen nog maar uit toeristen bestaat of als de Trevi-fontein in Rome of de Mona Lisa in het Louvre  door de drukte praktisch niet meer te bekijken zijn. Gelukkig kan men hier en daar bij bepaalde beroemde toeristische objecten snel een selfie maken. Dat bevordert in ieder geval de doorstroming en je zo aan jezelf kunt bewijzen dat je het gezien hebt!

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.