Tijd|Schrift, zomer 2018

Op de cover staat een paal, met daarin de naam Akkerput gebeiteld. Joop de Smet staat in dit zomernummer van het West-Zeeuws-Vlaamse Tijd|Schrift uitgebreid stil bij het tussen Zuidzande en Nieuwvliet gelegen buurtschap de Akkerput. ,,Zes huisjes, twee boerderijen en een schuur die op instorten staat”, meer is het momenteel niet. Maar denk niet te licht over het huidige vakantiegehucht: de Akkerput bestaat al 601 jaar, en is in de loop van de jaren veranderd van dijk in buurtschap en nu in vakantieoord.

Dit zomernummer van het kwartaaltijdschrift van de Heemkundige Kring West-Zeeuws-Vlaanderen bevat drie lange artikelen. De Akkerput is met vijf pagina’s nog aan de korte kant. Voor de ‘beknopte versie’ van het thesisonderzoek van Dante de Ruijsscher aan de Universiteit Gent wordt maar liefst twintig pagina’s uitgetrokken. ‘Coxyde, ook bekend als Beniardskerke’ is de titel. Het gaat om een dorp, dat langs de westzijde van de Maagdenbergweg in de Diomedepolder bij Oostburg lag. De naam van de ‘Perrochia de Beniardskerka’ duikt al in 1249 op in een charter. We lezen over waterbeheer, wegen en haven. Vee uit Holland en Zeeland werd er aangevoerd, haver en andere soorten graan werden uitgevoerd. Er stond een kerk, hoogstwaarschijnlijk met een hoge torenspits. En er was een kasteel. Eind 15e eeuw begint de terugval, waarschijnlijk als gevolg van eerdere Engelse invallen en plunderingen door Gentenaars. Tijdens de inundaties van de Tachtigjarige Oorlog veranderde het landschap sterk, ook waren er verwoestende vloeden. Het dorp verdween eind 16e eeuw, een van de nieuwe zeearmen werd het Coxysche Gat genoemd.

De Scheldekwestie in internationaal perspectief is een terugkerend onderwerp. In het vijfde artikel (14 pagina’s) vertellen Simon Witgeest en Maria Zwartkruis over de Wielingenkwestie. Eind 1921 kwam er een plan voor een nieuw kanaal van Zeebrugge naar Antwerpen, dat de Westerschelde tot een te verzanden riviertje zou degraderen. Tsja.

Tijd|Schrift, bulletin van de Heemkundige Kring West-Zeeuws-Vlaanderen, jaargang 13, nummer 2, volgnummer 50, 1 juni 2018.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Tijdschriften met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.