De oorkonde

Gevlucht naar West-Zeeuws-Vlaanderen

Blanche is vanuit Amsterdam naar West-Zeeuws-Vlaanderen verhuisd. De bruisende stad verruilen voor het gehucht Zeelenburgh, waar de gordijnen opzij schuiven als er een auto passeert: wie doet dat in hemelsnaam?

door Jan van Damme

Welk gehucht met Zeelenburgh wordt bedoeld, dat mogen we als lezer raden. Maar wie in de streek bekend is heeft een beperkte keuze. Schrijfster Hélène Wagener zegt over het gehucht in haar nieuwste thriller ‘De oorkonde’ (pagina 41): ,,Zeelenburgh telt maar één straat. Het gehucht ligt verscholen tussen maïsvelden en een dijk die grenst aan een lange rij populieren.” Hebben we het hier over Heille, Terhofstede, Turkeye, Nummer Eén? Of een ander buurtschap?

Natuurlijk heeft Blanche Defuis, ‘vijfendertig lentes jong’,  haar redenen om te verhuizen. Koffiedrinken op het Leidseplein, hardlopen in het Vondelpark, slenteren over de Albert Cuyp – ze is verknocht aan Amsterdam. Bovendien is ze met haar winkel in de P.C. Hooftstraat succesvol met de verkoop van antiek en uit Frankrijk geïmporteerde meubels. ‘Vista al Mar’ is haar merknaam, in trek bij zowel Amsterdammers als toeristen. Toch moet ze weg. Vlak bij de boulevard in Vlissingen wil ze een tweede winkel openen. ‘Vista al Mar’ betekent immers zeezicht. Dat lijkt een goede reden om te verhuizen. Maar als lezer kijken we in het hoofd van Blanche. Met de nieuwe winkel strooit ze haar vriendinnen zand in de ogen. Ze verhuist naar Zeeland, omdat ze weet dat demonen uit het verleden haar op het spoor zijn.

foto Peter Nicolai

Hélène Wagener (1969, Tilburg) is werkzaam in de wijkverpleging en in de journalistiek. Ze zegt: ,,Momenteel ben ik herstellende van een zware nekoperatie. De afgelopen maanden heb ik veel levenslessen geleerd. Ik pluk de dag en geniet intens van alle mooie momenten. Ik ben dol op lezen, het maken van bos- of strandwandelingen, Amsterdam en het zorgen voor! Want ook verplegen is een passie. En natuurlijk ben ik dol op Zeeuws-Vlaanderen, ik heb daar een huisje.” Onder het pseudoniem Hélène Rietman publiceerde zij eerder literaire thrillers en andere boeken.

Haar nieuwste roman is vrijwel volledig in West-Zeeuws-Vlaanderen gesitueerd. We lopen door de winkelstraten van Sluis, we komen terecht in een bunker aan de ‘Sint-Bravodijk’ bij Nieuwvliet, we zonnebaden en zwemmen op het strand van Cadzand. Het verhaal van de opgejaagde Blanche speelt in de huidige tijd. We tellen af: het eerste hoofdstuk is getiteld ‘Tien dagen geleden’, het laatste heet ‘Vandaag’.

‘De oorkonde’ leest als een typisch ‘vrouwenboek’. Blanche heeft een ‘getinte huid, fragiel figuur en donkerblonde haren’ (pagina 37).  Haar stoere echtgenoot en ambachtsman Tom heeft zijn driften niet onder controle (pagina 18): ‘Vol afschuw bekeek ik mijn eigen kerel, die zich hijgend aan het aftrekken was’. De twee Amsterdamse hartsvriendinnen Pip en Iris worden consequent ‘mijn dinnekes’ genoemd. Op het strand ginnegappen ze over ‘de fraaie exemplaren’ van Blanche (pagina 101).

Het Nederlands is soms gebrekkig. De zin ‘Ik irriteer me aan de scootmobielen en kinderwagens’ (pagina 96) is fout. Op de volgende pagina: ‘… ik ben de enige klant en dat biedt relaas’ – waarschijnlijk wordt er ‘soelaas’ bedoeld. Op pagina 111 gaat het ook fout: ‘Hij gaf ons geen blik waardig’.

Wie over dergelijke onvolkomenheden heen leest heeft een boek dat lekker herkenbaar in West-Zeeuws-Vlaanderen speelt. Een roman, vooruit. Het predicaat ‘literaire thriller’ is niet gepast.

Hélène Wagener: De oorkonde – Uitgeverij Kramat, 178 pagina’s, 17,95 euro. De auteur signeert dinsdag 31 juli tijdens de avondmarkt in boekhandel Remortel in Sluis.

Dit bericht is geplaatst in Agenda, thriller met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.