Column muurschilderingen Breskens en Groede: nabranders

Zo, dit is het aller- allerlaatste blog-item over de muurschilderingen van Breskens en Groede. Tenzij natuurlijk. Tenzij er bijvoorbeeld een effectieve actie wordt opgezet om de kunstwerken van Johnny Beerens in Breskens te behouden. Wat gun ik dat de Bressiaanders. Tot het zo ver is wordt de column over de vissen en de broden en het vervolgverhaal nu afgesloten. Hieronder nog drie reacties.

  1. Reactie op muurschildering Breskens

Beste Columnist,
Het stuk Uit de droom heb ik in mij opgezogen! Wij zijn het glansrijk met elkaar eens. Er zou een institutie moeten komen die zich als rechtsbeschermer kan opwerpen van die beeldbepalende prachtige kunstwerken. Betrokken daarbij moeten natuurlijk worden: de kunstenaar (van wie lang niet iederee beseft hoe belangrijk hij inmiddels is), ook de gemeente en de dorpsraad alsmede de ondernemersvereniging, particuliere geïnteresseerden.
In het belang van een homogeen stadsbeeld zijn naast de bebouwing, de andere kunstwerken, de bijbelse voorstellingen voor mij een absolute noodzaak.
In de nacht voor uw colum heb ik, omdat ik niet slapen kon, gebeden: geef ons heden ons dagelijks brood en als ze er nog zijn ook wekelijks een paar visjes. Dat mogen van mij, als Biervlieter, ook haringen zijn.
Groeten van Arcen Goossens

*****************

2. Reactie op muurschildering Groede

Klopt van die muurschildering. Op de kop van ’t Brouweriestraotje’ tegen de blinde muur van het huisje Kobus Lucier. Die had een winkeltje waar ze tuinzaden e.d verkochten. (Overigens had Kobus twee bijnamen. ‘Kobus Kuch’ of ‘centebakje’. Dit laatste vanwege een ver naar voren stekende onderlip.)

De muurschildering was aangebracht ter decoratie van de tuin van de hoekwoning Blekestraat. Dit was vroeger  het huis war de hoofdagent van politie woonde. Eerst net na de oorlog Rozendaal. En later Van Ooyen. Daarna heeft Wim van Engelenburg er nog gewoond. Het huis was eigendom van bakker Brakman. Het café er schuin tegenover was van Ekkebus, deze heeft het weer overgenomen van Schautteet. Toen de muurschilderering werd aangebracht zat laatstgenoemde er volgens mij nog in.

Hartelijke groet, Piet Brakman

************************

3. Reactie op muurschildering Groede

De muurschilderingen op de hoek van het Brouwerijtje en de Blekestraat in Groede kan ik me als scholier nog goed herinneren. Politieagent van Ooijen kwam op mij over als bewonderingswaardig en ik had ontzag voor hem.

Groeten, Adrie D’Hont

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.