Aan de keukentafel

Eerder dit jaar was in het Polderhuis in Westkapelle de expositie ‘Aan de Keukentafel’ te zien. Fotograaf Jan de Jonge (1953) werkte toen nog aan een publicatie van zijn foto’s. Dat boek is er inmiddels. Ter signalering hieronder het artikel van René Hoonhorst, dat 13 januari 2018 in de PZC verscheen.

*************************

Westkappelaar leeft in de keuken

door René Hoonhorst

Een favoriete foto kan Jan de Jonge niet zo snel noemen. Alle 110 keukentafels in Westkapelle die hij fotografeerde zijn hem lief. Als hij er toch één moet noemen, ‘doe dan Jan Hendrikse (foto) maar’. ,,Alle foto’s geven een tijdsbeeld weer. Maar die van Jan zou zo maar een halve eeuw eerder gemaakt kunnen zijn als je het koffiezetapparaat en de magnetron wegdenkt.”

Net als drie andere geportretteerden is Hendrikse niet lang na het maken van de foto overleden. De Jonge is de nabestaanden dankbaar dat hij de portretten toch mocht gebruiken voor de tentoonstelling ‘Aan de Keukentafel’. De ‘huisfotograaf’ van Westkapelle houdt al jaren een rubriek bij op zijn website: Dizze Weke op Wasschappel. Een jaar geleden, de eerste week van januari, wilde Jan geen enkel leuk idee of beeld te binnen schieten. Hij trok de stoute schoenen aan en vroeg een echtpaar of hij ze eens aan hun keukentafel mocht portretteren.

De goede kennissen Adri Minderhoud (op het dorp beter bekend als ‘Stroet’) en zijn vrouw Gertrud (een voormalig collega van Jans vrouw Appie) gaven toestemming en De Jonge had zijn eerste portret binnen. De gedachte om honderd foto’s aan keukentafels in het dorp te maken, liet hem al snel niet meer los. Dat het in zwart-wit moest stond ook direct vast. ,,Het ging me ook een beetje om de nostalgische sfeer. Bovendien kwam het plan voor een tentoonstelling al snel bij me op. En honderd kleurenfoto’s op een rijtje zou een veel te drukke kakofonie van beelden opleveren.”

Het voornemen om honderd foto’s te maken, liet Jan varen toen steeds meer dorpelingen hem benaderden om op de foto te gaan. Maar meer dan 110 keukens wilde hij niet voor zijn camera. ,,Meer dan 110 foto’s kunnen niet op de twee, drie meter brede panelen aan de muur. Ik kan er nog wel meer portretten bijhangen, maar dat kijkt gewoon niet lekker.”

Jan de Jonge wilde ‘een dwarsdoorsnede van de Wasschappelse bevolking’ voor zijn lens vangen. Hij zocht die niet van tevoren uit, maar keek wel naar gezinssamenstellingen: alleenstaanden, echtparen, gezinnen met kinderen, een tandarts met zijn personeel. ,,Het stond alleen vast dat ik minstens een van de vier dames die nog klederdracht dragen, voor de camera wilde hebben. De foto van Dina Lous moest er echt bij.”

Sinds zijn huwelijk met Appie woont Jan de Jonge in Westkapelle (‘niet schrijven dat ik uit Domburg kom’). De bezoeken aan honderdtien keukens in zijn woonplaats hebben hem niet alleen een inkijkje bij dorpsgenoten gebracht, maar bevestigden voor hem dat ‘Wasschappel het mooiste dorp van Zeeland is’.

t/m 27 augustus is de expositie Aan de Keukentafel te zien in het SVRZ zorgcentrum Simnia in Domburg. Naast de keukentafelserie hangen er ook Westkappelse en Walcherse foto’s.

******************

De fotograaf schreef zelf over zijn boek:

,,Het fotoboek ‘Aan de Keukentafel’ is de weerslag van ruim een jaar fotograferen in de huiselijke intimiteit van de keuken in een bijzonder Nederlands dorp: Westkapelle. Het is een warm kijkboek geworden over een dorp waar iedereen iedereen kent en waar burenhulp nog geen vreemd woord is. Gedurende ruim een jaar werden ruim honderd Westkappelaars gefotografeerd op de plek waar ze zich het meest thuisvoelden: aan hun keukentafel. Het resultaat is een serie ontroerende en karakteristieke portretten van de mensen zelf, maar ook van hun directe, dagelijkse omgeving en van hun levensstijl. In die zin is dit boek een documentaire, een tijdsbeeld, een weergave ook van de sociale cohesie en de volkscultuur in dit bijzondere Zeeuwse dorp.

Jan de Jonge: Aan de keukentafel – Eigen uitgave, 229 ongenummerde pagina’s, 19,95 euro.

Willy (66) en Leen (67) van Wageningen zitten te lezen aan de keukentafel. ,,Mooi is te zien hoe allerlei inwoners van Westkapelle leven. Jan slaagt erin om te laten zien dat er in ons dorp toch een grote verscheidenheid is. Kijk alleen maar naar al die verschillende inrichtingen van de keukens.”

Dit bericht is geplaatst in Fotoboeken met de tags . Bookmark de permalink.

2 reacties op Aan de keukentafel

  1. Ineke schreef:

    Mooi gemaakt

  2. Kees van Staveren schreef:

    Heel goed bedacht, heb met plezier het boek bekeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.