De Zeeuwse kust het jaar rond

Hans van der Kam (1934) fotografeert de Zeeuwse kust. En hij schrijft daar gedichtjes bij. Vorige maand verscheen zijn vijfde, zesde boekje – ik ben de tel kwijt. Hij begon in 2006 met het fotoboekje Zeeland, de vier jaargetijden. De nieuwste titel doet vermoeden dat hij weer terug bij dat begin is: ‘De Zeeuwse kust het jaar rond’.

Even was er sprake van een jaarlijkse uitgave, met titels als ‘De schoonheid van de stilte langs de Zeeuwse kust’ en ‘Zeeland Waterland’. Nu is het al enkele jaren stil. En ben ik geneigd om toch maar blij te zijn dat Van der Kam weer van zich doet spreken. Niet dat ik super enthousiast over zijn boeken kan worden. Met name de gedichten zitten me in de weg. De foto’s, vooruit, verrassend zijn ze niet, maar ze zijn het bekijken zeker waard.

Het boek is opgedeeld in de vier jaargetijden, beginnend met de winter. De kusten van de fotograaf zijn dun bevolkt, ook ’s zomers. Enkelingen zoeken verkoeling, de zonnebadende massa zien we niet. In de nazomer lijkt het drukker. De meeste mensen duiken op in de herfst, tijdens de Kustmarathon.

Leuk dat Van der Kam – woonachtig in Naarden en Burgh-Haamstede – zich blijft verbazen. Hij doet er vast een bepaald publiek een plezier mee.

Hans van der Kam: De Zeeuwse kust het jaar rond – Uitgeverij Het Paard van Troje, 48 pagina’s, 9,99 euro.

 

Dit bericht is geplaatst in Fotoboeken, Poëzie met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.