De weg naar Brandon Creek

Eva laat een schrift na met haar leven

‘Hebrina Blok is aan haar tweede boek begonnen’. Dat was het slot van het interview, dat in de zomer van 2013 werd gepubliceerd naar aanleiding van haar debuutroman ‘De leugenboom’. Dat tweede boek is nu beschikbaar: ‘De weg naar Brandon Creek’.

door Jan van Damme

Hebrina Blok (68) is geboren en opgegroeid in Axel. Blok is haar meisjesnaam, Hebrina is de naam van haar oma aan vaderskant. Ze volgde voortgezet onderwijs in Terneuzen. Daarna studeerde ze Nederlands aan de Universiteit van Utrecht en vestigde zich in het oosten van het land, waar ze les gaf op een middelbare school. Ze trouwde en gaf haar baan op toen er kinderen kwamen.  Ze deed nog vele jaren vrijwilligerswerk in een museum.

De dementie van haar vader – meester Blok – vormde de aanleiding voor haar debuut ‘De Leugenboom’. Dat verhaal speelt in Axel, Hoek, Terneuzen en het Schouwse Serooskerke.

In haar nieuwe boek ‘De weg naar Brandon Creek’ laat de overleden Eva een schrift na, waarin ze het verhaal van haar leven heeft opgeschreven. Dat schrift is bestemd voor haar zoon. Ze vertelt over haar ellendige jeugd met een liefdeloze pleegmoeder. Bij een tante vindt ze meer geluk. Tijdens een vakantie ontmoet ze de Ierse jongen Brendan, hij wordt haar onbereikbare liefde. Ze gaat hem zoeken in Ierland en raakt geïnteresseerd in de verhalen van de Ierse monnik Brandaan.

De schrijfster vertelt: ,,Rode draad in het boek is de legende van de heilige Brandaan uit de zesde eeuw. Dat verhaal heeft me gefascineerd vanaf het moment dat ik het tijdens mijn studie Nederlands in handen kreeg. Brandaan voer vanuit Brandon Creek, een baai in het uiterste westen van Ierland, de oceaan op. In 1976 deed de Ier Tim Severin precies hetzelfde, in net zo’n gammel bootje. Ik heb contact met Severin en hoop hem nog een keer te ontmoeten.”

Hebrina Blok

Over haar boek zegt ze: ,,Het gaat over liefde, onrecht, verraad, moederschap. De roman bevat verhalen die ik met me meedraag. Wat is waarheid, wat is liefde en hoe zorg ik ervoor dat ik niet ten onder ga aan wat anderen van mij willen. In deze tijd van individualisering zijn steeds minder mensen zich bewust van de vragen waar het in ieders leven om draait, al eeuwenlang. Ook mijn debuut ‘De leugenboom’ over Alzheimer, ging daarover. Mijn vader verloor de waarheid. Ik ging voor mijn gevoel over een grens door over hem te schrijven. Maar uit de vele reactie bleek dat mijn verhaal anderen hielp met die waarheid om te gaan. Schrijven heeft zin.”

Hebrina Blok: De weg naar Brandon Creek – Uitgeverij Paris Books, 216 pagina’s, 22,50 euro.

Dit bericht is geplaatst in Proza met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.