Betje, de zevende van de kruidenier

Het verhaal over ‘Betje, de zevende van de kruidenier’, heeft eind vorig jaar wel de PZC gehaald. Ik had het ook op Zeelandgeboekt willen plaatsen. Maar het is er bij ingeschoten. Dus krijgt u nu een nakomertje.

Boekje over oorlogsjaren dochter Koudekerkse kruidenier

Bep Mandemaker tekende haar oorlogsjeugdjaren in Koudekerke op voor haar dochter. Nichtje en tekstschrijver Nynke Feenstra maakte er een boek van: Betje, de zevende van de kruidenier.

door René Hoonhorst

Bep Mandemaker (88), Betje Filius in haar jeugd, was het zevende van tien kinderen van het kruideniersechtpaar Lou en Anna Filius. In de aantekeningen voor haar dochter beschrijft Bep met de kinderogen van 75 jaar geleden de oorlogsjaren in Koudekerke. Eerst nog kinderlijk naïef (en daardoor ‘vaak grappig’, stelt nicht Nynke), maar haar onschuld verliezend na het zien van een  stroom voor het oorlogsgeweld vluchtende mensen uit Vlissingen.

Betje beschrijft de Duitsers die in vaders winkel tandpasta en koek kopen en vijandige officieren, die ingekwartierd zijn bij een vriendinnetje. Het is een ‘ontwapenend verhaal over het leven van eenvoudige, gereformeerde mensen op Walcheren’, waaraan Feenstra hoofdstukken toevoegt met achtergrondinformatie over het dorp Koudekerke in de oorlog.

Naast de beschietingen van Walcheren tijdens de bevrijdingsacties van Walcheren in de herfst van 1944 zat het kruideniersgezin ook een tijd in angst, omdat vader en broer Joost naar Kamp Amersfoort waren afgevoerd. De twee keerden na de oorlog terug: transport naar een concentratiekamp was op het laatste moment niet door gegaan, omdat pa en broer moesten helpen bij het verdedigen van de IJssellinie.

Feenstra plaatst het verhaal van haar tante in het juiste perspectief. Ze deed archiefonderzoek en voorzag anekdotische beschrijvingen van achtergrondinformatie.

Bep Mandemaker en Nynke Feenstra: Betje, de zevende van de kruidenier – Brave New Books, 179 pagina’s, 16,95 euro.

PZC 12 oktober 2017

Dit bericht is geplaatst in Biografie, Tweede Wereldoorlog met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.