Face to Face

Oog in oog met Jacques

Vietnam, China, India. Jacques Plouvier trok er met zijn camera doorheen. We zien de mensen, we zien hun levens.

door Jan van Damme

Het is zijn tweede boek met reisfoto’s. En het is meteen zijn laatste. Jacques Plouvier uit Vlissingen is 70 jaar geworden. Zijn gezondheid is niet optimaal. Daarom zet hij een punt achter de vaak inspannende reizen naar Azië en Zuid-Amerika. In het fotoboek ‘Face to Face’, dat vorige week werd gepresenteerd, staat een portret van Plouvier in zijn ‘werkbroek’, waarin voldoende zakken zitten voor al zijn lenzen. Die broek heeft hij op zijn laatste reis cadeau gedaan aan een zwerver in India.

Jacques Plouvier in Yunnan.

Plouvier is bekend in schoenenland. Op de lagere school noemden ze hem al Ploef. Die bijnaam plakte hij in 1974 op de etalage van zijn schoenwinkel in de Walstraat in Vlissingen en een tijdlang ook in de Langeviele in Middelburg. Het was een familiezaak, ook zijn vader en grootvader zaten in de schoenen. Eigenlijk had Jacques naar de kunstacademie in Breda gewild. Zover kwam het niet. Maar als etaleur en reclamefotograaf kon hij zijn creativiteit ook kwijt in de schoenenbranche. Zijn vrouw Wilma was een geschikt fotomodel, ze maakten samen vele reizen om voor een groep winkeliers in ‘comfort-schoenen’ folders te maken, waarin steeds een land centraal stond: Bali, Mexico en nog veel meer.

In 2009 stopte hij met de schoenen, maar bleef wel reizen en fotograferen. Zijn eerste reisfotoboek publiceerde hij in 2013: ‘Flushing Moments, een fotoreis langs 25 landen, met Vlissingen als thuishaven’. Nu dus zijn tweede en meteen laatste fotoboek: ‘Face to Face’. Zonder Vlissingen deze keer. Maar wel met pakkende beelden uit de zuid-oostelijke hoek van Azië. Plouvier: ,,Ik koos voor landen, waar mensen fotogeniek zijn en het bovendien leuk vinden om gefotografeerd te worden. In Zuid-Amerika is dat vaak een probleem, daar moet je van een afstand stiekem foto’s maken en dat is niet mijn ding. In zuidoost-Azië willen mensen bijna te graag.”

Het Naxi Orchestra in Yunnan: mannen van rond de tachtig spelen hun rootsmuziek op gerestaureerde instrumenten.

In het boek zijn zes reizen verwerkt: twee naar Vietnam, twee naar China en twee naar India. We zien veel mensen in hun leefomgeving, alledaags, oog in oog met de fotograaf: ,,Als ik iemand fotografeer, maak ik meestal eerst contact.” Plouvier is ook de bergen in geweest. Daar geldt over het algemeen: hoe hoger, hoe armer. En vaak: hoe fotogenieker.

De foto’s zijn voorzien van begeleidende teksten. Het boek is daarmee een reisverhaal in beeld en woord. Plouvier hoopt met het uitbrengen van dit boek landelijke aandacht te trekken: ,,Ik wil niet zeggen dat ik kunst maak, maar mijn foto’s hebben wel kwaliteit.”

Jacques Plouvier: Face to Face – Fotoboek, eigen uitgave, 264 pagina’s, 29,99 euro.

Kamelenmarkt in Pushkar, Noord-India.

 

Dit bericht is geplaatst in Fotoboeken met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.