Langs literaire locaties in Parijs

Een vakantietipboek! Kees van Rijswijk (1942) uit Oostkapelle schrijft tegenwoordig literaire reisgidsen. Een jaar geleden publiceerde hij ‘Langs literaire locaties op Walcheren’. Met zijn nieuwste gids, die onlangs verscheen, zoekt hij het in het buitenland: ‘Langs literaire locaties in Parijs – vier stadswandelingen’.

De schrijver was werkzaam in het onderwijs: hij begon als onderwijzer in Domburg en werd remedial teacher in Schiedam en orthopedagoog in Amsterdam. Hij was ook docent op het Nutsseminarium voor Pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam, directeur van het Amsterdamse Pedologisch Instituut en beleidsadviseur op het terrein van onderwijs aan kinderen die speciale zorg behoeven. Eind 2015 verhuisde hij met zijn vrouw naar Oostkapelle.

In de Parijse gids (15,- euro) wandelt hij in vier min of meer afgebakende stadsgedeelten: de Marais, Saint-Germain-des-Prés, het Quartier Latin en Montparnasse. De lezer krijgt bijzonderheden over auteurs en citaten uit de betreffende boeken. Achterin staat een alfabetisch overzicht met informatie over de ruim zestig schrijvers, die aan bod komen: van de Nederlander Albert Alberts tot Emile Zola.

Voor de blonde Vlissingse Paulina in de roman ‘Au Pair’ (1989) van Willem Frederik Hermans (1921-1995) moeten we in de Rue Guynemer zijn. Op pagina 55-56 lezen we hoe Paulina bij het bemiddelingsbureau voor au pairs staat, de baliemedewerker maakt een afspraak voor haar: ,,(…) ‘De butler beweert dat je meteen welkom bent. Ik zou er maar meteen op af gaan’. ’t Adres dat Paulina meekreeg: 2, Rue de Guynemer, was niet erg ver weg. Deze straat bleek op de plattegrond van haar stratenboekje er een te zijn die maar voor de helft door huizen werd begrensd. Aan de andere zijde lag het park van het Luxembourg. Toen zij langs het hek van deze prachtige tuin liep, maakte alweer een gevoel van geluk haar gedachten schoon, alsof een warme, zachte spons haar onprettige belevenissen wegveegde en alles nu pas echt zou beginnen. Het leek alsof de lucht die zij inademde een zaligmakend tonicum bevatte (…).”

Natuurlijk komen er vele Franse grootheden voorbij in de gids, van Honoré de Balzac en Simone de Beauvoir tot Marguerite Duras, André Gide en Michel Houellebecq. Ook vele buitenlandse beroemdheden bivakkeerden in Parijs of kozen de Franse hoofdstad als decor. Namen die in dat verband voorbij komen: Paul Auster, Dan Brown, Ernest Hemingway, Milan Kundera Patrick Süskind. Tenslotte namen ook veel Nederlandse auteurs de vlucht naar Parijs, lijfelijk en/of in gedachten, zoals Adriaan van Dis, Remco Campert, Ethel Portnoy, Hans Warren, Jan Siebelink en Gerard Reve.

Er zijn locaties, waar de namen over elkaar heen buitelen. Zoals op nummer 171 van de Boulevard du Montparnasse op pagina 102. Het café-restaurant ‘Le Clos des Lilas’ was in de eerste helft van de 20ste eeuw een artistieke ontmoetingsplaats. Van Rijswijk schrijft: ,,Tot de vaste bezoekers behoorden o.a. de schilders Van Dongen, Modigliani en Picasso, de fotograaf Man Ray en de schrijvers Becket, Éduard, Gide, Miller, Pound, Sartre, Scott Fitzgerald en Wilde. Ook Hemingway was er (…).”

Literair wandelen door Parijs: pas in de praktijk kun je beoordelen of zo’n gids voldoet, maar ik heb de indruk dat Van Rijswijk je met andere ogen naar de stad laat kijken. Daar gaat het uiteindelijk om.

Kees van Rijswijk: Langs literaire locaties in Parijs – Eigen uitgave, 134 pagina’s, 15,- euro.

Dit bericht is geplaatst in Reisgids met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.