Lezing Henri Beunders in Middelburg

PERSBERICHT

‘HOEVEEL RECHT HEEFT DE EMOTIE ?’
Vrijdag 15 juni, 16.00-17.30, De Drukkery Middelburg

Op vrijdagmiddag 15 juni organiseren boekhandel De Drukkery en Stichting ‘De Zeeuwse Meesters’ een lezing door en boekpresentatie van prof. Henri Beunders naar
aanleiding van zijn recente boek ‘Hoeveel recht heeft de emotie? Over straffen in de slachtoffercultuur’, AUP Amsterdam 2018. Beunders, oud-journalist en nu al lange tijd hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, onderzoekt in dit boek de ‘emotionalisering’ in de samenleving en in de strafrechtspleging.

*******************

Lange tijd was het Nederlandse strafrechtsklimaat tamelijk mild, maar de laatste decennia is sprake van een opmerkelijke verharding: straffen worden langer en de ‘publieke opinie’ lijkt steeds feller te reageren. Ging vroeger veel aandacht uit naar de persoon van de dader, nu staat het verhaal en het belang van het slachtoffer steeds meer centraal. De gegroeide aandacht voor het slachtoffer is zeker terecht, maar de slinger kan doorslaan en het strafrecht dreigt ongenadig (en onverstandig) te worden.

Hoe vinden we de balans in de opgewonden ‘mediacratie’? Wanneer is er werkelijk sprake van een ‘geschokte rechtsorde’? Beunders beperkt zich niet tot een diagnose, maar presenteert ook enkele pittige gedachten over de toekomst van de strafrechtspraak.
Na een inleiding door Henri Beunders zal worden gereageerd door ‘insiders’, zoals de
Zeeuwse officieren van justitie Luuk Boogert en Wilfred Suijkerbuijk en enkele strafrechtsadvocaten. Iedereen kan zich op deze vrijdag mengen in dit debat. En dat
debat is van belang voor iedereen die rechtvaardigheid en rechtsstaat belangrijk vindt.
Gespreksleiding: dr. Pieter Ippel.

U kunt zich opgeven via de website van het network ‘De Zeeuwse Meesters’ of via de website van De Drukkery. De entree is 5 euro, inclusief een drankje, Studenten gratis toegang (aanmelden via p.ippel@ucr.nl). Locatie: Brasserie Drvkkery, Markt 51 Middelburg.

Dit bericht is geplaatst in Agenda met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.