Gesigneerde cadeaus van Het Paard van Troje in Goes

Ik nodig iedereen uit om te corrigeren, als dat nodig is. Maar ik denk dat het idee om enthousiaste lezers en kopers een speciaal voor een gelegenheid geschreven dus uniek verhaal aan te bieden, van boekhandelaar Anthoni Fierloos in Goes komt. Een echt heel leuk initiatief. De korte verhalen zijn ook nog eens genummerd en gesigneerd door de auteur. Dat maakt ze helemaal begerenswaardig.

Ik heb drie van die mooie leaflets – een echte term ken ik er niet voor – op mijn bureau liggen. Anthoni Fierloos stuurde ze laatst, met de kennelijke bedoeling om me attent te maken op het fenomeen.

Vorig jaar hoorde ik er voor het eerst van. Toen werd Joost van Driel door de Goese boekhandelaar gevraagd een verhaal te schrijven dat bij zijn signeersessie in Het Paard van Troje kon worden uitgereikt. Als ik me goed herinner was het een verhaal over een stetson, dat goed bij zijn debuutroman ‘In het museum’ paste.

Nu is Van Driel afgelopen 12 mei 2018 voor zijn nieuwste roman ‘Jaren van de tijger’ weer in Goes geweest en heeft hij opnieuw een verhaal geschreven, speciaal voor de gelegenheid. Het heet ‘De walvis’ – ik heb nummer 47 in de serie van 200, gesigneerd. Van Driel heeft zich laten inspireren door de potvis, die vorig jaar bij Domburg aanspoelde. In het verhaal wordt alleen ‘de kust’ genoemd, zonder verdere specificatie. Ook de hoofdpersoon blijft naamloos. Als hij op het punt staat in zijn racekledij op zijn racefiets te stappen, komt buurmeisje Sonia hem halen. Er was een walvis aangespoeld: ‘Doe dat belachelijke pak uit en kom mee’. De ouders van de ‘ik’ zijn niet thuis. Hij laat een briefje achter: ‘Wij zijn op walvisjacht’. Buurman Opitz en Sonia slagen in hun missie, de ‘ik’ en buurvrouw Marcella moeten genoegen nemen met de foto die de andere twee maken.

De twee andere auteurs – Mathijs Deen en Anna van Suchtelen – schreven een speciaal verhaal voor Bookstoreday in Het Paard van Troje, afgelopen 14 april 2018. Daar reikten ze hun op een gevouwen A4 gedrukte verhalen uit.

Radiomaker en schrijver Mathijs Deen (1962) levert in de beperkte ruimte drie ultra korte verhalen. Ik heb leaflet nummer 19 in een oplage van 250, gesigneerd. Een verhaal gaat over een herinnering aan Johannes, de boerenzoon die moeite had met leren lezen. In het tweede verhaal is de schrijver nog student en belt zijn vader – die anders nooit belt – om te melden dat Jupiter en Venus bij elkaar staan. Het laatste gaat over twee schapen bij Weesp, nummer 3 en 25.

Ook Anna van Suchtelen – bekend van ‘Versailles aan de Schelde’ – presenteert drie verhalen. Dromerige kinder- en jeugdherinneringen, poëtisch verwoord. Mijn leaflet is nummer 39 in een oplage van 200, gesigneerd.

Ik weet niet of de gedrukte verhalen nu nog verkrijgbaar zijn. Mogelijk worden ze nog eens ergens in een bundel opgenomen. Ik signaleer de gelegenheidsuitgaven hier, zodat u bij een volgende aankondiging van een door Anthoni Fierloos aangeklede signeersessie weet wat u mist, als u niet even langsgaat.

 

Dit bericht is geplaatst in Boekenprijs met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.