Mama ik ben kwijt

Het leven is niet alleen mooi

Hoe om te gaan met depressies? Danielle van Klooster heeft er ervaring mee. Ze schreef er een boek over: ‘Mama ik ben kwijt’.

door Jan van Damme

Danielle van Klooster noemt haar boek een roman. De titel is ‘Mama ik ben kwijt’. Op de cover staat ook: ‘Verdwaald in een depressie op zoek naar het licht…’ Is dat een roman? de schrijfster: ,,Eigenlijk is het een verhaal met veel biografische feiten. Maar niet alles is waar gebeurd dus wilde ik het niet als autobiografie uitgeven.”

Ze werd in 1975 geboren in Alkmaar. Toen ze drie jaar was verhuisden haar ouders naar Vlissingen, waar haar moeder fulltime als ‘nucleair medewerkster’ in het ziekenhuis aan de slag kon. Haar vader was huisman, hij had alleen af en toe werk. Hij bezorgde haar, zoals ze dat noemt ‘een hele moeilijke jeugd’. Danielle maakte haar havo-opleiding op het Scheldemond College niet af. Ze trouwde toen ze 21 jaar was en kreeg kinderen, Jennifer en Demi en acht jaar geleden nog het nakomertje Fleur.

foto Lex de Meester

Ze vertelt: ,,In het begin van mijn twintiger jaren maakte ik een zware tijd door. Een jong gezin. En ik volgde een opleiding voor verzorgende, om in de ouderenzorg te gaan werken. Dat was heel druk allemaal. Toen werd hoe langer hoe duidelijker dat ik de ervaringen uit mijn jeugd niet had verwerkt. Ik ben toen gaan schrijven, om orde in de chaos te scheppen. Het idee van een boek kwam pas later. Het schrijven was therapeutisch.”

Over haar jeugd: ,,Mijn vader was alcoholist en hij was psychisch niet in orde. Het was een onveilig gezin met veel geweld. Van mijn eerste herinnering tot mijn zestiende, zeventiende, is er altijd geweld geweest. Fysiek, richting mijn moeder. Het was geen gelukkige jeugd. Hij had ons allemaal in zijn greep door zijn ziekelijke manier van manipuleren. Uiteindelijk zijn mijn ouders wel gescheiden, maar helaas was mijn jeugd toen al voorbij.”

.,,Op mijn zeventiende ben ik definitief uit huis gegaan. Eerst bij een vriendje, nadat het uitging kon ik bij vrienden terecht. Ik was 19 jaar toen ik mijn huidige man leerde kennen. Dat was het begin van een betere periode. Wel met de kanttekening dat ik alle troep uit mijn jeugd met me meedroeg. Op mijn 23ste kreeg ik mijn eerste depressie. Die heb ik genegeerd. Elke dag, elk uur, elke minuut was overleven, vooral omdat ik er met niemand over sprak. Ook niet met mijn man want hoe leg je zoiets uit aan iemand, die nog nooit tegenwind heeft gekend in zijn leven? Gelukkig is hij er wel fysiek altijd voor mij geweest. De liefde voor mijn man en mijn kinderen hebben mij op de been gehouden en me er uiteindelijk doorheen gesleept.”

,,De daarop volgende jaren verliepen rustiger, we maakten zelfs plannen om naar Frankrijk te emigreren. We verkochten ons huis in Vlissingen en woonden tijdelijk op een camping in Wolphaartsdijk. Doordat ik mijn problemen eigenlijk nooit heb aangepakt ging het al snel mis en viel ik terug in een diep gat. Ik ontwikkelde een verschrikkelijke angststoornis. Toen ben ik in therapie gegaan bij een psycholoog en ben ook antidepressiva gaan slikken. Mijn werk in de zorg heb ik even gestopt. Nadat we besloten toch weer naar Vlissingen te gaan viel er een last van me af. Gewoon in een normaal huis, dat gaf heel veel rust.”

,,Sindsdien ben ik me steeds beter gaan voelen. Mijn moeilijke jeugd had ik met behulp van rust en therapie een plek kunnen geven. Niet veel later kwam ons nakomertje, Fleur, de kers op onze taart.”

De reden van het boek: ,,Ik ben best introvert. Toch wilde ik mijn verhaal naar buiten brengen. Velen schamen zich voor hun depressies en worstelen in hun eentje. Dat werkt averechts. Het leven is niet alleen mooi, dat wil ik duidelijk maken. Laat anderen maar zorgeloze verhalen schrijven. Dit is mijn verhaal. Met een happy end. We vormen een hecht gezin, we hebben de kinderen een fijne jeugd kunnen bezorgen, dat is gebleken. Ik heb hen mijn verhaal nooit verteld. Als ze mijn boek ooit gaan lezen, dan zal dat wel even een dingetje zijn.”

Danielle van Klooster: Mama ik ben kwijt. Verdwaald in een depressie op zoek naar het licht… – Uitgeverij Boekscout, 188 pagina’s, 19,99 euro.

Dit bericht is geplaatst in Biografie, Proza met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.