Column: Wudder moeten maar geen putjes graven

Een hoop consternatie, afgelopen week. We zitten al met de kerncentrale. Daar kwam de opslag van radioactief afval bij. En nu zou dat hele spulletje in vijf kilometer diepe boorgaten moeten worden gekieperd. We zijn wel goed, maar niet gek.

*********************

Wudder moeten maar geen putjes graven

door Jan van Damme

Vijf kilometer. Dat is best een afstand. Van Sint Laurens naar de vesten van het stadje Veere, plusminus. Van Groede-zuid naar de watertoren van Oostburg, plusminus. Van Middelburg de Schroebrug naar Vlissingen de Keersluisbrug langs het Jaagpad, ook ongeveer.

Ik ben geen marathonloper. Verre van. Vijf kilometer, waar is het terras?

Vijfduizend meter diep de grond in. Het stond gisteren geblokletterd op de voorpagina van de krant. Over kernafval ging het. Dat is andere koek.

Ik zag ooit actievoerders van Greenpeace hun leven wagen in een motorbootje naast een vrachtschip, volgeladen met betonnen vaten. Ze voeren onder de losklep, waarlangs die tonnen de diepzee in moesten rollen. Tegenwoordig hebben we de cleane Covra in Borssele. Met een ontwapenende buitengevel, die zelfs het hart van de meest geharde activist doet smelten.

Nu gaat het over de eindberging van het afval. Niet in de oceaan, maar in vijf kilometer diepe boorgaten. Bij Borssele. Lekker gemakkelijk. Daar staat immers ook de kerncentrale. En die Zeeuwen roeren zich toch niet. De verdwaalde slogan ‘geen nieuwe kerncentrale’ op een viaduct boven de A58 komt vast uit de spuitbus van een toerist.

Als oude darinkdelvers weten we het als geen ander. Onze bodem, daar moeten we maar een beetje voorzichtig mee zijn. Bovendien. Zie Zuid-Limburg, waar ze nog altijd kampen met de naweeën van de activiteiten in mijnen die al lang gesloten zijn. Zie Groningen. Toen we ruim een halve eeuw geleden de gasbel aanboorden was er niemand die aardbevingen voorspelde.

Vroeger, als mijn vader iets echt niet zag zitten, had hij het opeens over ‘wudder’. Dan bedoelde hij ‘wij’. Op deze toer: ‘Wudder gaan dat helemaal nooit goed vinden’. Dat vond ik stoer klinken. Nu zou hij zeggen: ‘Wudder vinden dat ze maar geen putjes moeten gaan graven’.

Hij had het wel vaker bij het goede eind.

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Één reactie op Column: Wudder moeten maar geen putjes graven

  1. Johanna Kruit schreef:

    Zo is dat , je vader had helemaal gelijk en ” Wudder ” vinden ook dat er geen putjes gegraven moeten worden……………….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.