Maerlant Poëzieprijs voor Hein van der Schoot

Hein van der Schoot uit het Gelderse Wezep kreeg zondag 6 mei 2018 de Maerlant Poëzieprijs uitgereikt voor zijn gedicht ‘hoe te leven’. Tenminste, dat was de bedoeling. Tijdens de bijeenkomst in de Katse kerk bleek de winnaar van de dichtersprijs niet aanwezig te zijn.

Juryvoorzitter Co Woudsma met de prijs – foto Johan van der Heijden

door Ellen Jobse

Jury en organisatie waren niet op de hoogte van zijn afwezigheid. ,,Toch een gekke gewaarwording: een prijs uitreiken aan iemand die er niet is”, zegt juryvoorzitter Co Woudsma na afloop. ,,We hopen vooral dat er niets met Van der Schoot aan de hand is. Van andere aanwezigen hebben we begrepen dat hij vaker meedoet aan poëziewedstrijden en dat hij dan wel altijd aanwezig is.”

De vijfde editie van de Maerlant Poëzieprijs had ‘vrijheid’ als thema. Ruim 250 mensen zonden een gedicht in over dit onderwerp. De jury, die naast dichter en poëziedocent Co Woudsma bestond uit neerlandicus Jan van Gilst, voormalig stadsdichter van Middelburg Karel Leeftink, schrijver en dichter Wim Hofman en hoogleraar sociologie van de mensenrechten Barbara Oomen, selecteerde naast het winnende werk nog achttien gedichten. Deze verschijnen in een bundel, die de Stichting Kunstspoor Noord-Beveland in augustus presenteert tijdens de jaarlijkse kunstroute op het eiland.

De Stichting Kunstspoor Noord-Beveland heeft de Maerlant Poëzieprijs in het leven geroepen. De dichtersprijs is vernoemd naar Jacob van Maerlant, een Vlaamse dichter uit de dertiende eeuw. In tegenstelling tot veel van zijn tijdgenoten schreef Van Maerlant in het Nederlands en niet in het Latijn. De prijs wordt sinds 2006 iedere drie jaar uitgereikt.

PZC 7 mei 2018

********************************

Winnaar Maerlant Poëzieprijs gevonden

door Ellen Jobse

Een verkeerd e-mailadres is de reden dat winnaar Hein van der Schoot (foto Flip Franssen) ontbrak bij de uitreiking van de Maerlant Poëzieprijs. De dichtersprijs werd vorige week zondag voor de vijfde keer uitgereikt in de Katse kerk.

Van der Schoot wist van niets. ,,Ik ging van de week op zoek naar de uitslag van de wedstrijd en toen kwam ik het krantenartikel tegen waarin stond dat ik gewonnen had.” Wat blijkt: de organisatie had de uitnodiging voor de prijsuitreiking verzonden naar een e-mailadres dat Van der Schoot niet meer gebruikt. ,,Erg jammer dat ik de uitreiking gemist heb”, zegt de hobbydichter uit het Gelderse Wezep. ,,Ik heb eerder meegedaan aan de dichterswedstrijd en de bijeenkomst vond ik toen erg plezierig.”

Hij krijgt de prijs voor zijn winnende gedicht ‘hoe te leven’ alsnog. De organisatie overhandigt de cheque van 500 euro op 17 augustus, voorafgaand aan de jaarlijkse kunstroute op Noord-Beveland. Die dag wordt ook de gedichtenbundel gepresenteerd met daarin de negentien beste gedichten uit de vijfde editie van de Maerlant Poëzieprijs.

PZC 15 mei 2018

Dit bericht is geplaatst in Boekenprijs, Poëzie met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.