Piratenzoon van Rob Ruggenberg genomineerd voor Prijs van de Jonge Jury 2018

Piratenzoon genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury 2018

Piratenzoon, de nieuwe historische jeugdroman van Rob Ruggenberg die zich voor een belangrijk deel afspeelt in Zeeuws-Vlaanderen, is genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury 2018.

‘Piratenzoon’, het zevende boek van Ruggenberg, is gesitueerd in Marokko en in Zeeland. De relatief onbekende galeienoorlog in de Zeeuwse wateren in het begin van de 17e eeuw, en de daarop volgende uithongering van Sluis door prins Maurits zijn belangrijk in het verhaal.

Meer dan 13.000 jongeren in de leeftijd van 12 tot 16 jaar stemden de afgelopen vier maanden op wat zij het allermooiste jeugdboek van 2017 vonden. Zij konden kiezen uit 120 jeugdboeken die in dat jaar zijn verschenen. Drie boeken zijn genomineerd voor de grote Prijs van de Jonge Jury. Behalve Piratenzoon van Ruggenberg zijn dat ‘Afgesloten’ van Natasja Tardio en ‘Pijn’ van meervoudig winnaar Mel Wallis de Vries.

Wie met de prijs naar huis gaat wordt bekend op de Dag van de Jury, op 6 juni in Tivoli Vredenburg in Utrecht. Duizend jongeren uit heel Nederland wonen dan de bekendmaking en prijsuitreiking bij.
Het is de vierde keer op rij dat een boek van Rob Ruggenberg wordt genomineerd voor deze grootste publieksprijs voor jeugdboeken in ons land. De eerste keer, in 2012, won hij de prijs ook daadwerkelijk met ‘IJsbarbaar’, een jeugdroman over een jonge Inuit die in de 17 de eeuw naar Nederland wordt ontvoerd.

foto Lex de Meester

Rob Ruggenberg (Wassenaar, 1946), die jarenlang als journalist de wereld over reisde, publiceerde zijn eerste jeugdboek in 2006. Hij schrijft historische jeugdboeken die altijd gebaseerd zijn op feiten. Een groot deel van zijn boeken speelt in Zeeland. Voor ieder boek reist hij naar het gebied waar het verhaal zich afspeelt en duikt daar de archieven in.
Ook woont (en werkt) hij bij voorkeur enige tijd op de plek van het verhaal.
Zijn vorige boek ’Haaieneiland’ werd onlangs bekroond met de Thea Beckmanprijs 2017. Voor zijn totale oeuvre kreeg hij van de gezamenlijke boekwinkeliers in Zeeland de Prijs van de Zeeuwse Boekhandel.

Dit bericht is geplaatst in Boekenprijs met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.