Een tijdschrift voor Zeeland?

Het idee was: in plaats van elke regio een eigen heemkundig tijdschrift kun je beter één tijdschrift maken, waarvoor elke regio inbreng kan leveren. Zo voorkom je dat het licht te dikwijls onder de korenmaat blijft.

Een droom, het hangt ervan af. Dank voor de mooie uitgebreide reacties. Jammer dat u beiden – zowel Gerard Heerebout als Henk van Felius – tot de conclusie komt dat  een groot, Zeeuws histocultureel tijdschrift te hoog gegrepen is. Vanwege de regionale binding, dat is het voornaamste argument.
In een goed uitgebalanceerd tijdschrift zou dat bezwaar ondervangen moeten kunnen worden. Lijkt mij. Een redactie met minstens één lid uit elke regio kan daarbij van belang zijn. Misschien is een wisselend voorzitterschap ook een belangrijke handreiking.
Het gevaar van elitarisme moet natuurlijk ondervangen kunnen worden.

Een provinciaal tijdschrift kan een bijdrage leveren aan het imago van Zeeland. Leuk en uitdagend voor zowel inwoners als voor nieuwkomers.

Ik ben eigenlijk nog wel benieuwd naar de mening van andere tijdschriftenmakers.

Is het niet hoog tijd om eens iets nieuws te proberen?

**************************

Reactie Gerard Heerebout

Leuke gedachte. Er is één maar. Het zijn verenigingen die een blad uitgeven en de redactie legt de plannen en de verantwoording voor aan de algemene ledenvergadering. Daar ligt het draagvlak. Het Zeeuws Tijdschrift, waardering voor het blad, had geen draagvlak of achterban en viel om.
Natuurlijk kan er wel een constructie opgetuigd worden om de bladen samen te voegen, maar zo’n gezamenlijk blad voelt toch anders. Bij zoveel kopij zal het wel een dik maandblad worden en dat vraagt een professionele redactie (met wat betaling?). Er is een troost. Na een paar jaar is alles te lezen op tijdschriftenbank Zeeland, en ook doorzoekbaar. Geweldige website, overigens.

*************************

Reactie Hans van Felius

Inderdaad, een leuke en interessante gedachte. Of wellicht zelfs een mooie droom? Ik voel de frustratie wel mee, want soms kom ik er pas jaren nadat iets verschenen is in een lokaal tijdschrift achter dat ik dat artikel graag eerder had willen lezen. Wat dat betreft is Zeeland Geboekt voor iemand die in Holland woont, maar in Zeeland geïnteresseerd is, ook een uitkomst. Ik zie nu tenminste sommige zaken eerder dan voorheen…
Er zijn natuurlijk de lokale gevoelens. En soms misschien wel een beetje terecht. In een blad als Zeeland lijkt het soms of Zeeland uit Walcheren bestaat (en ja, ik ga nu kort door de bocht, dat besef ik heel goed). Dat mag een zaak zijn van afspraken en het zoeken van goede redacteuren, maar of dat alles oplost?
Verder werd in de eerste reactie terecht gesignaleerd dat het een dik blad wordt. Misschien zelfs te dik. En niet alle artikelen die in een lokaal of regionaal blad terecht komen hebben voldoende inhoud. Een gesprek met mijn tante Keetje uit Renesse is lokaal nog interessant, maar is het dat altijd op provinciaal niveau? Hoe gaat die redactie op provinciaal niveau daar mee om?
Hoe vinden de lokale lezers een provinciaal blad. Ik vrees dat veel lezers het elitair zullen vinden. Lokale en regionale bladen hebben een lokale / regionale inbedding. En een deel van de inhoud stijgt daar bovenuit. Dat is zeker zo. Het blad staat bovendien niet los van de omgeving, het maakt onderdeel uit van de club waar men lid van is. Dat is nu eenmaal zo.
Wordt centraler beter? Ik waag dat te betwijfelen. En dat heeft niet zozeer iets te maken met een gebrek aan durf of angst voor verandering. De optelsom van alle verschillende bladen levert niet noodzakelijkerwijs een verbetering…

Dit bericht is geplaatst in Tijdschriften met de tags , . Bookmark de permalink.

Één reactie op Een tijdschrift voor Zeeland?

  1. Hans van Felius schreef:

    Ik vrees dat lokaal / regionaal er toch steeds behoefte zal blijven aan een “eigen” blad, dat “van de club” is. Dat gevoel lijkt me behoorlijk weerbarstig. Dat staat los van het feit dat ik wel graag een goed blad over Zeeland provinciaal zou willen zien. Dat lijkt me het proberen waard, maar hoe haalbaar zal het zijn, vooral financieel gezien. Daar zie ik eerlijk gezegd het grootste probleem. Het Zeeuws Tijdschrift is ter ziele, en een deel van het geld gaat al naar Zeeland van het Zeeuws Genootschap. Een nieuwe samenwerking tussen die instelling en een uitgever van een nieuwe vorm van het Zeeuws Tijdschrift? Ik vond het destijds jammer dat die samenwerking ophield…
    Een kleine nabrander van Henk, die eigenlijk Hans heet, maar dat terzijde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.