De schilders van Domburg

Domburg een goudmijn

Kunstschilders als Jan Toorop en Piet Mondriaan ontdekten ruim honderd jaar geleden de Zeeuwse kust. In ‘De schilders van Domburg’ kunnen we zien wat die periode rond 1900 aan rijkdom heeft nagelaten.

door Jan van Damme

Het is vooral een heerlijk kijkboek geworden: ‘De schilders van Domburg’ van 1880 tot 1930. Francisca van Vloten, conservator van het Marie Tak van Poortvliet Museum in de badplaats, stelde het boek samen. We stappen in een wereld die nog geen massatoerisme kende. Domburg was in die tijd wel in trek, met dank aan de helende duimen van slagerszoon Johann Georg Mezger. Hij verbleef rond de wisseling van de 19e naar de 20ste eeuw in het stadje achter de duinen en trok een hele stoet adellijke en vooral ook rijke gasten.

Die combinatie – het Zeeuwse licht, schilderachtige zeekust en gefortuneerde klanten – trok kunstenaars aan. Jan Toorop en Piet Mondriaan zorgden voor internationale uitstraling. Mies Elout-Drabbe en Jacoba van Heemskerck worden vaak in één adem genoemd met die voortrekkers. Natuurlijk zijn zij allen ruim vertegenwoordigd in het nieuwe boek, dat deel uitmaakt van een serie over kunstenaarskolonies in West-Europa. Maar, er kwamen zoveel meer kunstschilders, die begin 20ste eeuw maar al te graag deelnamen aan de in een houten lokaaltje op het duin georganiseerde exposities. De Duitse impressionist Lesser Ury, de Belgen Jean Gouweloos, Joseph Posenaer en Emmanuel Viérin, de Hongaar Maurice Góth. Natuurlijk waren er ook Zeeuwen, zoals de marineschilder Willem Johannes Schütz.

De schilderijen in het boek zijn thematisch ingedeeld: zee en duinen, de Manteling, land en dorp, eilanders, badgasten, stillevens en grafiek. Zo komt er ordening in de veelheid aan stijlen en technieken. Francisca van Vloten citeert het ‘Handelsblad’ van 15 augustus 1886: ‘De omgeving van Domburg is in één woord verrukkelijk en onze schilders hebben reeds lang den goudmijn ontdekt, die aan hun kunstenaarsoog vele schatten heeft ontbloot’.

Francisca van Vloten: De schilders van Domburg – Uitgeverij WBooks, 264 pagina’s, 19,95 euro.

********************

Dit bericht is geplaatst in Kunstboeken met de tags . Bookmark de permalink.

6 reacties op De schilders van Domburg

 1. Henny van Kesteren schreef:

  En niet te vergeten: “Jan Toorop, een bevlogen Javaan”, de biografische roman over zijn leven, de jaren in Domburg en de kunstroof door de Nazi’s van het schilderij: Het gebed bij de maaltijd. Een onthullend en interessant boek. Niet meer te koop maar wel te leen in de Zeeuwse bibliotheek.
  Auteur: Henny van Kesteren.

 2. De Sitter, Caroline schreef:

  Heel goed, aantrekkelijk en gedegen overzicht van de tijd dat Domburg bekend was om zijn beroemde schilders. Mooie hardcover uitgave, korte, goede uitleg door Francisca van Vloten bij haar keur aan illustraties. Een aanwinst, een aanrader!!

 3. Jan de Smet schreef:

  Ik stem op het boek van Francisca van Vloten. Rijke informatie over een schilderskolonie die vele toppers heeft voortgebracht.

 4. Annemieke Hoek schreef:

  Voor mij is dit prachtige boek de winnaar .

 5. Itsk van Haaften schreef:

  Zo mooi, zo compleet, zo Zeeuws, laat dit boek de prijs maar winnen.

 6. Harriet Bucher schreef:

  Ein wunderschönes und interessantes Buch. Sehr empfehlenswert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.