Zeeuwsch Genootschap jubileert (ook) met boeken

Het Zeeuwsch Genootschap heeft het jubileumjaar 2019 grotendeels in de steigers staan. Het programma ter gelegenheid van het 250-jarig bestaan vermeldt twee symposia, een prijsvraag, een reeks exposities door heel Zeeland en drie boekuitgaven.

Het Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen werd in 1769 opgericht. In Nederland is het nu – inmiddels Koninklijk – het op één na oudste wetenschappelijk instituut: alleen de in 1752 opgerichte Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen is ouder.

Aanvankelijk was het Zeeuwsch Genootschap gevestigd in Vlissingen. In 1801 verhuisde het naar Middelburg. Centraal in het jubileumjaar staat het symposium op 15 juni 2019 in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. Dan maakt juryvoorzitter Jan Peter Balkenende bekend wie de jubileumprijsvraag heeft gewonnen. Voor die prijsvraag kunnen momenteel nog opstellen worden ingestuurd. De vraag is: ‘geef een visie op Zee-land-schap’. Inzenders kunnen in circa 8000 woorden een voorstel voor de toekomst van het deltagebied ontwikkelen. Het winnende essay wordt gepubliceerd, de winnaar ontvangt een verguld zilveren genootschapspenning, die in 1770 is ontworpen.

Op 9 maart 2019 staat een filosofisch symposium gepland. René ten Bos, de Denker des Vaderlands, zal ingaan op nieuwe manieren om wetenschap te beoefenen.

In en rond het jubileumjaar verschijnen drie boeken. Een uitgave gaat over de verzamelingen van het genootschap. Een tweede publicatie bevat achttien verhalen van gastschrijvers over gebeurtenissen en ontwikkelingen binnen het genootschap. In een Engelstalige bundel wordt ingegaan op ontstaan en functie van wetenschappelijke genootschappen in verschillende landen.

Het Zeeuwsch Genootschap heeft een omvangrijke collectie boeken, manuscripten, muziekstukken, schilderijen, prenten, munten, landkaarten, archeologische en (natuur)historische voorwerpen. Het Zeeuws Museum, het Zeeuws Maritiem muZEEum, het Zeeuws Archief en de Zeeuwse Bibliotheek laten daarvan altijd al selecties zien. Ter gelegenheid van het jubileum worden delen van de collectie volgend jaar ook in Goes, Oostkapelle, Axel, Zierikzee, Sluis en Sint Maartensdijk geëxposeerd. Het Zeeuws Museum – voortgekomen uit het Zeeuwsch Genootschap – organiseert een aparte tentoonstelling over het thema ‘wetenschap’.

Voor basisscholieren worden ‘kidscolleges’ gehouden, middelbare scholieren kunnen terecht op een wetenschapsmarkt en Pabo-studenten wordt gevraagd lesmateriaal te ontwerpen met de genootschapscollectie. Studenten van het University College Roosevelt gaan de jubilaris via sociale media onder de aandacht brengen.

Dit bericht is geplaatst in Agenda met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.