10 edities Weitjerock

Ode op papier aan Weitjerock in IJzendijke

Van vijf vaten Maes in 1999 tot 127 vaten Heineken vorig jaar. De drankconsumptie tekent de groei van het jubilerende Weitjerock. Bij een jubileum hoort een boek, vonden de organisatoren van Weitjerock. En dus werd zaterdag 7 april 2018 het werk ’10 edities Weitjerock’ gepresenteerd. Het werk over het IJzendijkse festival is van de hand van Karlijn de Splenter (tekst), Corinne Lecluyse (ontwerp) en Peter van Hanegem (coördinatie).

door Martijn de Koning

Het vlot geschreven boek, voorzien van heel veel foto’s, is een ode aan alles wat van Weitjerock zo’n succes maakt: de bijzondere mix van lokale kleinschaligheid en een meer professionele organisatie, die met een aardig budget en relatief grote bands werkt.

En dus gaat het boek in op de komst van bekende namen als Bettie Serveert, Will and the People en De Jeugd van Tegenwoordig naar het Zeeuws-Vlaamse festival. Maar ook wordt uit de doeken gedaan hoe een lokaal bekende IJzendijkenaar een nachtje in Torentijd moet doorbrengen omdat hij een kinderfiets heeft gestolen. Nou ja, gestolen… de man moest plassen, besloot dat thuis te doen en pakte, niet geheel nuchter meer, de eerste de beste fiets die voorhanden was…

Veel van de anekdotes ontstonden dankzij uitbundige bierconsumptie. Maar voor het mooiste achtergrondverhaal moeten we terug naar de eerste editie, in 1999. Het plan van vier jonge IJzendijkenaren voor het houden van een festival loopt eigenlijk spaak, omdat de gemeentelijke vergunningen niet rond komen.

De initiatiefnemers besluiten er dus maar een ‘tuinfeest’ van te maken, met zes lokale bands op een boerenkar. Kaarten – eten en drinken inbegrepen – worden alleen vooraf verkocht, zodat er geen contant geld in omloop is als de politie zou komen controleren. En de naam verandert van het aanvankelijk gekozen Weiderock in Weitjerock. Het is immers ‘maar’ een tuinfeestje…

In het boek is, net als in de praktijk, een scheiding aangebracht tussen de ‘oude’ edities en de nieuwe serie. Aan het ‘oude’ Weitjerock komt immers na vijf edities een einde.

Acht jaar later tekent een grotendeels nieuwe groep organisatoren voor een doorstart van het IJzendijkse evenement. Sommige dingen blijven hetzelfde, zoals de locatie – de Krabbegatweg – en de datum: de laatste zaterdag van juli. Maar het festival gaat vooral met de tijd mee: de ‘kneuterigheid’ uit de beginjaren, zoals de organisatoren het zelf noemen, is eraf.

Op voortvarende wijze wordt ingezet op groei van Weitjesrock: in enkele jaren tijd groeit het evenement uit tot een begrip in de regio, met – vorig jaar – 3300 bezoekers, onder wie veel complete gezinnen. Ook het absolute dieptepunt, het afgelasten van de editie van 2015 van het muzikale en culturele festival wegens noodweer, brengt daar geen verandering in.

Weitjerock vindt inmiddels plaats aan de Mauritsweg. Daar vindt op 28 juli ook de elfde editie van Weitjesrock plaats. Absynthe Minded, Pip Blom en The Van Jets zijn al vastgelegd, de rest van de line-up wordt zaterdag bekendgemaakt, na de presentatie van het jubileumboek. Dat gebeurt vanaf 19.30 uur in café La Porte d’Or in IJzendijke.

Het boek kost 17,50 euro en is te koop via Weitjerock.com en op verschillende locaties.

Dit bericht is geplaatst in Fotoboeken, Muziek met de tags . Bookmark de permalink.

5 reacties op 10 edities Weitjerock

 1. Ivo schreef:

  Erg mooi boek over een groeiend festival.

 2. Ria van Hanegem schreef:

  Erg leuk boek over een mooi en steeds bekender worden festival

 3. Jolanda Beeke schreef:

  Een fantastisch boek voor iedereen maar vooral voor degenen die van muziek of Zeeuws’Vlaanderen houden…

 4. Ingrid Verhaegen schreef:

  Leuk hoe een klein idee uit kan groeien tot zoiets moois en groots.

 5. Marthe Ruytenburg schreef:

  Trots op ons West Zeeuws Vlaamse festival!
  P.s.: Ruytenburg met een Griekse y 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.